Al2o3–zro2–sio2 (azs) refrakterlerin korozyon direncinin incelenmesi
  1. Tez No: 467729
  2. Yazar: İSMAİL ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN KALPAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AZS refrakter, silimant refrakterler, zirkon refrakterler, AZS refractories, zircon refractories, silimanite refractories
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Cam sektörü ekipmanları içerisinde cam ergitme fırınları en büyük maliyeti oluşturmaktadır. Fırın maliyetleri kurulum, işletme ve bakım olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Refrakter endüstrisi cam endüstrisi fırınlarının teknik ihtiyacını düşük maliyetle karşılayabilen malzemelerin tasarımı ve geliştirilmesi yönünde çalışmaktadır. Bu çalışmada, soda-kireç cam fırınlarında yoğun olarak kullanılan AZS refrakterlerin korozyon dirençleri zirkon ve silimanit refrakterle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Üç tip refrakter numunesi, fırın operasyon sıcaklığı olan 1550°C de 3 saat ve 72 saatlik sürelerle curuf atak testine tabi tutulmuştur. Deney sonucu numunelerin XRD ve SEM analizleri yapılmış ve karşılaştırmalı olarak incelenip yorumlanmıştır. Sonuç olarak, cam ergitme fırını refrakterlerinin, tamamiyle ergitilmiş cam ile temasta bulunduğu ve güçlü korozif saldırılara maruz kaldığı görülmektedir. Korozif ataklara karşı AZS, zirkon ve silimanit refrakterler içerisinde AZS tipi refrakterin daha dirençli olduğu görülmüştür. Kullanım ömürleri uzun olan ve cam kalitesini de arttıran Al2O3–ZrO2–SiO2 (AZS) refrakterlerin cam fırınlarının ergitme bölümü,yan duvarlar..vb. gibi sıcak çalışma bölgelerinde zirkon ve silimanit refrakterlere göre daha iyi performans göstermesi nedeniyle fırın kampanya ömrü açısından bu alanlarda tercih edilmesinin daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Glass furnaces have the highest costs in the Glass manufacturing sector equipments. Furnace costs are categorize by setup, operation and maintenance costs. Refractory industry is making hard work for glass industries technical requirements design and development with low costs. In this study,corrosion resistance of AZS refractories, which are use in glass furnace are investigated and compared with silimanite and zircon refractories. The slug attack experiment test was made to these three types of refractory samples at 1550° degree during 3 hours and 72 hours.After experiment, samples were analyzed with XRD and SEM analysers.Then the results were interpreted. According to the research shows that , Glass melting furnace refractories are get in touch molten glass under a highly corrosive impacts. Al2O3–ZrO2–SiO2 (AZS) refractories corrosion resistance are higher than zircon and silimanite refractories. AZS refractories ,which have a long lifetime and glass quality improver ,are mostly using at the bottom of glass furnace melting area, at side walls..etc. for its effective performance than the others. And using AZS refractories are increasing the glass furnace's lifetime. So, AZS type refractories using are looks suitable at these zones in the glass furnaces.