Primer seviyede kısmi boşalma ölçüm sisteminin incelenmesi
- Tez No: 467730
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL NAKİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Elektriksel kısmi boşalma, kısmi boşalma dedektörü, kısmi boşalma kalibratörü, ölçüm sistemi, deney ve kalibrasyon, Electrical partial discharge, partial discharge detector, partial discharge calibrator, measurement system, test and calibration
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımında yüksek gerilimin kullanılması vazgeçilmez bir olgudur. Yüksek gerilimin kullanılması ile enerji kayıpları düşürülürken, elektriksel yalıtım problemleri ortaya çıkmaktadır. Elektriksel yalıtım problemlerinin tespiti için laboratuvar ortamlarında birçok test gerçekleştirilmektedir. Bu deneylerden en önemlilerinden biri de kısmi boşalma ölçümleridir. Kısmi boşalma ölçümleri ile hem hata büyüklüğü hem de hata yer tespiti yapılabilmektedir. Bu çalışmada kısmi boşalma ölçümlerinde doğruluğun artırılması için yeni deney ve kalibrasyon metotları araştırılmış, ölçüm sistemleri için dijital darbe jeneratörü, kapasite ve direnç modülleri tasarlanmış, yüksek çözünürlüklü kaydedici ile ölçülen darbe işaretlerinin ortalama görünen yük değeri, yükselme süresi ve standart sapma değerlerini hesaplayabilecek yazılım gerçeklenmiştir. Elektriksel kısmi boşalma ölçümleri, yüksek gerilim sistemlerinin yalıtım kalitesini ve performansını değerlendirmek için tercih edilen tahribatsız deney yöntemlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle kısmi boşalma ölçümleri yüksek gerilim endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Üretimi tamamlanan yüksek gerilim aygıtlarının kısmi boşalma ölçümleri laboratuvar ortamında sinüsoidal gerilimler ile yapılmaktadır. Fakat yüksek gerilim ölçüm sistemleri gerekli doğrusallıkta ölçüm yapamayabilmektedir. Bu nedenle gerekli kısmi boşalma analizi yapılamaz duruma gelmektedir. Elektriksel kısmi boşalma sisteminin oluşumunu sağlayan kısmi boşalma dedektörü ve kısmi boşalma kalibratörü yapısal olarak incelenip, elektriksel ölçümlerinin analizleri yapılacaktır. Günümüzde yerli endüstrinin kullandığı yurtdışı kaynaklı kısmi boşalma ölçüm sistemlerinin eksiklikleri ve gelişmekte olan ölçüm sistemlerinin yenilikleri bu tez kapsamının başlıca konuları arasında yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
Generation, transmission and distribution of electrical energy are an indispensable phenomenon in the use of high voltage. Electrical insulation problems emerge while decreasing energy losses by the use of high voltage. Several tests are carried out in the laboratory to determine the electrical insulation problems. The one of the most important of these tests is the partial discharge measurements. PD measurements allow not only determination of defect effect but only determination of fault location. In this thesis, the new test and calibration methods for improving the accuracy of partial discharge measurement have been investigated; digital pulse generator, capacitance and resistance modules for measurement systems have been designed, the software has been implemented for calculation of apparent charge, rise time and standard deviation of partial discharges. Electrical partial discharge measurements are one of the preferred non-destructive testing methods for evaluating the insulation quality and performance of high voltage systems. For this reason, partial discharge measurements have an important place in the high voltage industry. The partial discharge measurements of the completed high voltage devices are made with sinusoidal voltages in the laboratory environment. However, high voltage measurement systems can not measure the required linearity. For this reason, partial emptiness analysis is not possible. In this thesis, electrical partial discharge systems will be examined. The partial discharge detector and the partial discharge calibrator which provide the formation of the electrical partial discharge system shall be structurally examined and the electrical measurements shall be analyzed. The deficiencies of the foreign-source partial discharge measurement systems used by the domestic industry today and the innovations of the emerging measurement systems will be among the main subjects of this thesis.