Atık döküm kumunun bitümlü sıcak karışımlarda kullanılması
Use of the waste foundry sand in hot mix asphalt mixtures
  1. Tez No: 467813
  2. Yazar: ÜMÜT BORA KARABEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitümlü Sıcak Karışım, Döküm Kumu, Atık, Binder Tabakası, Marshall Deneyi, Hot Mix Asphalt, Foundry Sand, Waste, Binder Course, Marshall Experiment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünya endüstrisinin büyümesi ve gelişmesiyle ortaya çıkan atık malzemenin, doğada yaratmış olduğu tehdit her geçen gün artmaktadır. Üretim atığı olarak ortaya çıkan atık malzemeleri tekrar üretime sokmak, hem ekonomi hem de çevre bilinci açısından çok önemli bir hale gelmiştir. Atık malzemelerin tekrar üretime sokulabileceği alanlardan biri de yol inşaatlarıdır. Bu nedenle son zamanlarda, hem Dünya'da hem de Ülkemizde atık malzemelerin yol inşaatlarının hangi aşamalarında kullanılabileceğini ve verim sağlanabileceğini araştırmak için geniş çaplı çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında, döküm fabrikalarının üretim prosesinden ortaya çıkan atık döküm kumu, Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) binder tabakası içerisinde çeşitli oranlarda, mineral agrega yerine ilave edilerek kullanılabilirliği incelenmiştir. Bunun için Marshall metoduyla, farklı oranlarda bitüm ve agrega-atık döküm kumu içeriğine sahip olan Marshall briketleri üretilmiştir. Üretilen numuneler üzerinde yapılan deneylerle optimum bitüm içerikleri belirlenerek Marshall parametreleriyle birlikte karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca optimum bitüm miktarı ile üretilen atık içerikli numunelere, İndirekt Çekme Deneyi uygulanmıştır. Sonuç olarak, bitümlü sıcak karışımlara belirli oranlara kadar atık döküm kumu ilavesinin, Marshall parametrelerine olumlu bir katkısının olmadığı ancak kabul edilebilir sınırlar içerisinde kaldığı ve yol inşaatında BSK içerisinde kullanılabilme potansiyelinin yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The waste material threat on environment generated by the growth and development of the world industry has been increasing day by day. Reuse of waste materials to the industry has become very important both in terms of economy and environmental awareness. One of the areas where waste materials can be use into production is road constructions. For this reason, large scale studies have been conducted recently to investigate the progress of road construction of waste materials both in the world and in our country. In this master thesis study, the usability of asphalt concrete binder layer has been investigated by adding waste foundry sand, produced from casting factories production process, to hot mixtures asphalt in various proportions instead of limestone aggregates. For this reason, Hot Mix Asphalt (HMA) samples were fabricated with the addition of bitumen and aggregate-waste foundry sand mixture at different ratios in accordance with Marshall method. The optimum bitumen contents were determined after test results and compared with Marshall parameters. In addition, samples with optimum bitumen content is tested by Indirect test strength ratio. As a result, adding waste foundry sand to HMA at certain ratios is not positive effect on Marshall parameter but within the acceptable limits and it has a great potential to use in HMA of road construction.