Comparison of free-flow raidial-gated ogee spillway for Bahçelik dam
Bahçelik barajı için radyal-kapaklı ve serbest-akımlı ogee savakların karşılaştırılması
  1. Tez No: 467812
  2. Yazar: ASMAA MAJEED GHADHBAN AL-AZZAWI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. TEFARUK HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj hazneleri, Dolusavak boşaltım kanalları, Dam reservoirs, Spillway discharge channels
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2013 yılında Haktanır ve arkadaşları tarafından radyal kapaklı ogee savağı bulunan barajlar için geliştirilmiş olan 15 Safhalı İşletme Modeli Türkiye'deki Zamantı Irmağı üzerinde bulunan Bahçelik Barajına uygulanmıştır. Bir barajın Muhtemel Maksimum Taşkını (MMT) % 5, 10, 15, …40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100 oranlarında 15 alt hidrografa bölünmekte, baraj gölünün taşkın öteleme hacmi de benzer oranlarda 15 alt hacimlere bölünmektedir. 15 adet kritik göl su seviyeleri (Hkrj) ve 15 adet kapak altı açıklıkları (dj) birçok kez tekrarlanan öteleme hesapları sonucu belirlenmektedir. 15 Safhalı İşletme Modelinin avantajı, baraja gelmesi muhtemel herhangi bir taşkın hidrografının gerçek boyutunu önceden tahmin etmeye gerek kalmaksızın, belirli değerlerdeki 15 Hkrj ve 15 dj uygulanmasıyla, çok küçükten MMT'a kadar herhangi bir taşkının makul bir biçimde ötelenmesini sağlamaktır. Mevcut radyal kapaklı ogee savağa alternatif olarak, öteleme başında MMT geldiği anda başlangıç göl su kotu radyal kapaklı savağınki ile aynı iken MMT'nın ötelemesi yapıldığında ulaşılan maksimum göl su kotu kapaklı savaktan ötelemede oluşanınkine eşit olacak biçimde kapaksız bir ogee savak tasarlanmıştır. Aynı koşullarda yapılan öteleme hesapları sonucu, 15 Safhalı İşletme Modeli ile mevcut radyal kapaklı savaktan çıkan hidrografın pik debisi, başlangıç ve maksimum göl su kotları aynı olan serbest savaktan çıkan hidrografın pik debisinden % 10 daha küçük bir değer almıştır. Her iki savağın profil boyutları eşit iken, aynı başlangıç ve maksimum göl su kotlarını sağlayan kapaksız savağın uzunluğu mevcut radyal kapaklı savağın uzunluğundan 4.2 kat daha fazladır. Bu çok daha uzun serbest-akımlı savak için gereken hafriyat miktarı epeyce fazla bir değere ulaşmaktadır. Fakat, çelik radyal kapakların imalat ve montaj maliyetleri de oldukça yüksek meblağlardadır. Kapaklı ve kapaksız savakların toplam maliyetleri, Türkiye'deki resmi 2015 Birim Fiyatları göz önünde bulundurularak hesaplanmıştır. Bahçelik Barajı için, MMT'nın ötelenmesinde çıkan akımın pik debisinde % 10 kadar azaltma sağladığı ve toplam maliyetten de % 10 kadar tasarruf sağladığı için, 15 Safhalı İşletme Modeli uygulaması ile mevcut radyal kapaklı savağın farazi alternatif kapaksız savaktan daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the 15 Stage Operation Model, which was developed by Haktanir et al. in 2013, has been applied to Bahcelik Dam on Zamanti River in Turkey. The Probable Maximum Flood (PMF) of a dam is subdivided into 15 sub-hydrographs in ratios of 5, 10, 15, …, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100 % of the PMF, and the surcharge storage of the reservoir is also split into 15 sub-storages of proportionate ratios. 15 critical lake water surface elevations (Hcrj's) and 15 gate opening values (dj's) are determined by many routings. The advantage of the 15 Stage Operation Model is that it provides reasonable routings for any incoming flood hydrographs of any magnitudes from very small ones up to the PMF without having to predict their actual magnitudes beforehand using a fixed set of 15 Hcrj's and 15 dj's. For Bahcelik Dam, as an alternative to the existing radial-gated ogee spillway, a free-flow (un-gated) ogee spillway is designed such that when the PMF is routed from the free-flow spillway with the same initial lake water surface elevation, the same maximum water surface elevation as that by the gated spillway is reached. The peak of the outflow hydrograph from the radial-gated spillway by using the 15 Stage Operation Model turns out to be 10 % smaller than the peak of the outflow hydrograph from the un-gated spillway. The length of the un-gated spillway providing the same maximum water surface elevation is 4.2 times greater than the length of the radial-gated spillway. There is a considerable amount of excavation work for the much longer free-flow spillway. Yet, the cost of manufacturing and installation of steel radial gates is considerably high. The cost estimates for both the gated and un-gated spillways are made using the official 2015 pricing criteria in Turkey, and the total cost of the alternative un-gated spillway is found to be about 10 % higher than that of the present radial-gated spillway. As a result, for Bahçelik Dam, considering the 10 % reduction in the peak of the outflow of the PMF and 10 % saving in the total cost, the existing radial-gated spillway is more advantageous when the 15 Stage Operation Model is used for the routing of the PMF to the alternative hypothetical un-gated spillway.