Çocuk park alanlarında insan odaklı tasarımın çocuk gelişimine etkisi: Zagreb Bundek çocuk parkı
The effects of human centered design in designing children's playgrounds on the overall development of the children: Bundek playground in Zagreb
- Tez No: 467896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HIZIR TENGÜZ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: İnsan Odaklı Tasarım, Çocuk Gelişimi, Oyun, Oyun Alanı, Oyun Araç Ve Gereçleri, Human Centered Design, Development Of Children, Play, Playgrounds, Playground Equipment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çocuklarda okul öncesi dönem hem çocukluğun ileri dönemlerindeki gelişim hem de birey olma anlamında son derece önemlidir. Aynı zamanda, açık alanda yapılan aktiviteler de çocuklardaki psikolojik, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişime büyük katkı sağlamaktadır. Söz konusu tez çalışmasının odak noktasında çağdaş teori üzerinden insan odaklı tasarımın (HCD) temel prensipleri, yöntemleri, araçları ve tekniğini incelemekle birlikte bunları analizi, keşfi ve sistematiği de ele alınmaktadır. Bu bağlamda, insan odaklı tasarımın çocukların kullanımına sunulan çocuk parklarındaki araç ve gereçlerin çocuk gelişimine olumlu etkileri incelenmektedir. Tez çalışması merkezi aştırma sorusu savunmasıyla sona ermektedir. Bununla birlikte, konu hakkında yapılacak gelecek araştırmaların tasarım ve ekoloji yaklaşımına odaklanması gerektiği vurgulanmakta ve insan odaklı tasarımdaki tasarımcılara yeni bir bakış açısı kazandırdığı belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pre-school period of childhood is the fundamental period for the overall development of a child and - immanently - human being. In the same time, most intense development of children's psychological, physical, social and emotional abilities is possible to accomplish through outdoor play activities. The principle objective of this study is exploring, analyzing, systematizing, evaluating and ranking the main principles, methods, instruments and techniques in the context of contemporary theory and practice of human centered design (HCD), as well as their implementation in designing objects for playing and playground equipment intended for child play, in purpose of positive effects on the overall development of the child. The thesis concludes by approving the central research question. Moreover, it is suggested that the further research on this topic could involve inclusive design and ecological approach, which is leading a designer to a new, larger insight of human centered design.