Kemer barajlarda gerilme dağılımına sıcaklığın etkisi
Effect of temperature on stress distribution in arch dam
- Tez No: 467928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CAN ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kemer Baraj Tasarımı, Sıcaklık Çalışmaları, Sonlu Eleman Metodu, Arch Dam Design, Temperature Studies, Finite Element Method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Kemer barajlar için sıcaklık çalışmaları iki ayrı kısma ayrılmıştır. Birinci bölüm, barajdaki sıcaklık yükünü belirlemek için kullanılan işletme sıcaklığı çalışmasıdır. İkinci bölüm, genellikle kabul edilebilir bir model elde edildikten sonra yapılan inşaat sıcaklığı çalışmalarını içermektedir. Isı kaynaklı çatlamaların olasılığını en aza indirirken nihai tasarım sıcaklığının elde edilebildiğinden emin olmak için inşaat sıcaklığı çalışmaları gerekir. Bu tez çalışmasında, ilk olarak Artvin Çoruh Nehri havzasında tasarım kriterlerine göre bir kemer baraj tasarlanmıştır. Ardından, kemer barajın sıcaklık tepkisine su seviyesi etkisini belirlemek için rezervuardaki su seviyelerine göre sıcaklık çalışmaları yapılmıştır. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, beton barajların sıcaklık çalışmaları ile ilgili bir literatür araştırması ayrıntılı olarak verilmiştir. Bu bölüm, baraj ve rezervuarındaki sıcaklığın tanımlanması ile ilgili formülasyonlarıda içermektedir. Buna ek olarak, kemer baraj tasarım kriterleri ayrıntılı olarak verilmektedir. İkinci bölümde, Artvin Çoruh Nehri havzasında Çağlayan Kemer Barajı olarak adlandırılan bir kemer barajın tasarımı anlatılmakta ve sıcaklık çalışmaları tartışılmaktadır. Üçüncü bölüm, sıcaklık analizlerinden elde edilen bulguları içermektedir. Analizlerden çıkarılan sonuçlar ve öneriler dördüncü bölümde verilmiştir. Bu bölümde, kemer barajlar gibi ince yapıların dinamik analizlerinde rezervuar ve barajdaki sıcaklık etkilerinin dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır. Son olarak, kaynaklar beşinci bölümde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Temperature studies for arch dams are divided into two distinct parts. The first part is the operating temperature study to determine the temperature loading in the dam. The second part includes the construction temperature studies which are usually performed after an acceptable model has been obtained. The construction temperature studies are required to assure that the design closure temperature can be obtained while minimizing the possibility of thermally induced cracking. In this thesis, an arch dam is first designed in basin of Artvin Çoruh River according to the design criteria. Then, temperature studies for the dam are carried out, and temperature values in reservoir and dam according to water levels in reservoir are determined to investigate the water level effects on temperature response of the arch dam. This thesis consists of five chapters. In the first chapter, a literature survey associated with temperature studies of concrete dams is given in detail. This chapter also contains formulations associated with defining temperature in dam and its reservoir. In addition, the criteria of arch dam design are given in detail. In the second chapter, the design of an arch dam named as Çağlayan Arch Dam in basin of Artvin Çoruh River is introduced, and temperature studies are discussed. Third chapter contains the findings obtained from the temperature analyses. The conclusions and recommendations deduced from the analyses are given in chapter four. In this chapter, it is emphasized that temperature in the reservoir and dam should be considered in dynamic analyses of slender structures such as arch dams. Finally, references are presented in the fifth chapter.