Kemer barajların deprem etkisi altındaki davranışları
The behaviour of arch dams under earthquake effect
- Tez No: 213029
- Danışmanlar: PROF.DR. H. HİKMET ÇATAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kemer Baraj, Dinamik Analiz, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Gerilme, Deplasman, Arch Dam, Dynamic Analysis, Finite Element Method, stress, displacement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalısması kapsamında, kemer barajların dinamik yükler etkisindeki davranısı incelenmis ve bu davranısı hesaplamak için kullanılan sonlu elemanlar yöntemi hakkında bilgi verilmistir. Çalısma iki boyutlu analizden olusmaktadır. Sayısal uygulama olarak Gökçekaya Barajı seçilmis ve barajın dinamik analizi sonlu elemanlar metodu ve SAP2000 bilgisayar programı yardımı ile barajın dolu ve temelin ankastre olması durumları dikkate alınarak yapılmıstır. Barajın depreme karsı davranısı, kuzey ? güney bileseninin maksimum yer ivmesi 0,33g olan 1940 El ? Centro depremi için Housner tarafından gelistirilen ivme hesap spektrumu kullanılarak incelenmistir. Suyun hidrodinamik etkisi eklenmis kütle (Westergaard) yaklasımı ile dikkate alınmıstır. Gerilmelerin baraj gövdesindeki degisimi esgerilme egrileri seklinde gösterilmistir. Ayrıca yapılan çözümlerin sonuçları tablolar ve grafikler halinde karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the behaviour of arch dams under dynamic loadings has been searched and the finite element methods which is used for this problem, has been explained. The problem has been considered in two dimensional analysis. The Gökçekaya Dam has been chosen for the numerical example. Dynamic analysis of the dam has been conducted both for the case of the dam is full and the foundation is fixed by finite element method and SAP2000 packet program. The behaviour under earthquake loading has been calculated by using design spectrum which had been developed by Housner for El ? Centro earthquake of 1940 which had ground acceleration of 0.33g. The hydrodynamic effect of water has been considered by using added mass (Westergaard) approximation. The distribution of the stresses on the dam has been shown with izostress curves. The results and the comparisons have been presented in tables and graphs.