Geleneksel konutlarda kadının konutu kendileme davranışı: Giresun Zeytinlik Mahallesi örneği
Women's behavior of appropriation in traditional houses: As an example of Zeytinlik Area in Giresun
- Tez No: 467976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAVŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kendileme, Kadın ve Mekan, Kadın ve Konut, Zeytinlik Konutları, Appropriation, Women and Space, Women and Housing, Zeytinlik Residences
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Evi kadının dünyasıdır ve her evin kendine özgü ilişki ve davranış kalıpları vardır. Kendileme, bir mekanın ya da evin kendisinde değil; daha çok mekanların anlamında ve onlarla kurulan ilişkilerin tarzında görülebilir. Kadınlar yaşadıkları mekanı kişiselleştirirler. Kendilemenin en önemli noktası kabul etme ve niyet gerektirmesidir. Gönüllü olarak sahibi olunan şeyler kabul görür ve kişiselleşir. Sahip olunanlarla birlikte kimlik oluşur ve kimliğini sahip oldukları vasıtasıyla tanımlar. Kendileme sürecinin içerik ve formundaki farklılıklar, evlerde yaşayanların kendileriyle kurdukları, başkalarıyla kurmak istedikleri ilişki tarzının sözel olmayan ifadelerini içermektedir. Kadınlar, konutu kimlik ve kişilik özelliklerini yansıtacak biçimde dönüştürüyor, bunun gerçekleşmediği durumlarda ise yaşanan mekana ilişkin uyum süreci sağlıksızlaşıyor ve doyum azalıyor. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sorun ve çalışmanın amacı belirlenmiş, davranışı etkileyen temel dinamikler, toplum yapısı, kadın ve kendileme ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde, belirlenen sorun ve çalışmanın amacına göre çalışmanın yöntemi belirlenmiş, çalışma alanı olarak seçilen Zeytinlik Bölgesinin tanıtımı yapılmış ve kullanılan teknikler ile yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, yapılan anket çalışmaları ve gözlemler sonucunda elde edilen bulgular ve irdeleme kısmına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, elde edilen bulgulara dayanılarak tartışma ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Beşinci bölümde ise gelecekteki çalışmalar için referans olarak dikkate alınabilecek öneriler sunulmuştur. Altıncı ve yedinci bölümde sırasıyla kaynaklar ve ekler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The house is the woman's world, and each house has its own unique patterns of relationship and behavior. Self is not in a place or house itself; But rather in the sense of spaces and in the style of relations established with them. Women personalize the places where they live in. The most important point of self is acceptance and intention. Things that are voluntarily owned are accepted and personalized. The identity is formed with the possessors and they are defined by their possession. The differences in the content and form of the self-continuity process include the verbal expressions of the style of relationship that the residents of the house build with themselves and with others. Women are transforming the residence to reflect the identity and personality characteristics, and when this does not happen, the integration process regarding the living space becomes unhealthy and unsatisfying. The study consists of five main sections. In the first chapter, the problem and the aim of the study were determined and the literature about the basic dynamics, the structure of the society, the woman and the selfing were examined. In the second part, the method of work has been determined according to purpose of the work and defined problem, The selected Zeytinlik region was introduced and the techniques used on the works were given. In the third part, findings and observations obtained from the survey studies and observations were included. In the fourth chapter, based on the findings, discussions and conclusions are presented. In the fifth chapter, suggestions that can be considered as a reference for future studies are presented. In the sixth and seventh chapters, the sources and appendices are listed respectively.