Female representation and leadership in V for Vendetta and The Hunger Hames
V for Vendetta ve Açlık Oyunları'nda kadın temsili ve liderliği
- Tez No: 463389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANSU ÖZGE ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Açlık Oyunları, Cinsiyet Rolleri, Distopic Toplumlar, Kadın Liderliği, Kadın Temsili, V for Vendetta, Dystopic Societies, Female Leadership, Female Representation, Gender Roles, The Hunger Games, V for Vendetta
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Distopyalar, okuyucularına farklı perspektifler vererek, günümüz toplumlarının ve potansiyel, istenmeyen gelecek toplumların yansıtıldığı, hayali gelecek dünyaları resmederler. Doğal olarak, eleştirilerin ana konusu sıklıkla distopyaların politik ve sosyal yaklaşımları ile ilgilidir. Böylelikle, distopyalarda kadın temsili konusuna sosyopolitik konularla kıyaslandığında çok daha az çalışma adanmıştır. Geleneksel olanlardan farklı olarak, postmodern distopik romanlar kadını farklı bir şekilde yansıtırlar. Bu çalışma, V for Vendetta ve Açlık Oyunları romanlarında kadın liderlerin kadın temsili açısındannasıl resmedildiklerini incelemektedir. Çalışma, bu romanların içeriklerini tarihsel kapsamda gözden geçirdikten sonra, gerilla savaşları, terör ve isyanların gönülsüz iştirakçileri olan baş kadın karakterler, Evey (V for Vendetta) ve Katniss (Açlık Oyunları)'in süreç içersindeki dönüşümlerine odaklanır. Aşamalı olarak, çıkmazlar yaşayan kendileri odaklı kurbanlar olmaktan çıkıp, toplumlarının liderleri veya isyanın sembolü haline gelirler. Karakterlerin psikolojik yolculuklarının bir karşılaştırılması bu bölümde okunabilir. İkisi de bireysel olarak dominant, baskıcı yöneticiler tarafından zorlanarak yaşadıkları olaylardan sonra, öncülük ettikleri toplumun büyük hayranlığını kazanırlar ve insanların kurtuluşu için alışılagelmiş kadınsal davranış beklentilerinden farklı olarak, acımasız birer katile dönüşürler.Ayrıca bu çalışma, söz konusu romanlarda kadın karakterlerin distopik toplumlardaki pozisyonunu ve faşist ve totaliter rejimlerde kadının sosyal roller açısından temsilini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Dystopias depict imaginary future worlds which reflect the present societies and potential undesired future societiesby giving divergent perspectivesto the readers. Naturally, major concern of criticisms is often about the social and political aspects of them. Thus, comparatively, much fewer studies have been devoted to the women issues in dystopian worlds. Unlike traditional ones, postmodern dystopian fictions reflect women in a different way. This study shows how the female leaders in the dystopian books, V for Vendetta andThe Hunger Gamesare portrayed in terms of female representation. After reviewing the plots of the books in their historical contexts, it focuses on the transformations of the two female characters, Katniss (The Hunger Games) and Evey (V for Vendetta), who are involuntary participants of riots, terror and guerilla wars in the process. From being self-centered victims and living in dilemmas, they gradually become leaders of their peoples. A comparison of the psychologicaljourney of the two characters can be read in this part of the study. Individually forced by dominant, oppressive rulers, they both lose their femininities and finally become merciless killing machines forthe sake of the emancipation of their societieswith much admiration by their publics. This study also argues the position of a female character in a dystopian society and the place where a fascist, totalitarian regime puts a female in terms of their social roles.