Sosyalleşme amacıyla yetişkin eğitimi etkinliklerine katılım
The participation of adult education activities for the purpose of socializing
- Tez No: 468233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin eğitiminde katılım, güdüsel yönelim, sosyalleşme, Halk Eğitimi Merkezi, Eğitime Katılma Ölçeği, Participation in adult education, motivational orientation, socializing, Adult Education Center, Education Participation Scale
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada, Mamak Halk Eğitimi Merkezi'nde 2016-2017 eğitim öğretim yılı güz döneminde düzenlenen kurslara sosyalleşme amacıyla katılan yetişkin öğrenenlerin katılım örüntülerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmada kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin demografik özelliklerine, yetişkin öğrenenlerin toplumsal ilişki ve sosyal güdülenme yönelimlerinin demografik özellikleri ile ilişkisine, sosyalleşme amacıyla kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin demografik özelliklerine ve katılım örüntülerine yer verilmiştir. Bu araştırmada nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Nicel kısmında tarama çalışması yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Mamak Halk Eğitimi Merkezi'nde açılan kurslara kayıtlı 350 yetişkin öğrenen oluşturmaktadır. Çalışmada kişisel bilgi formu ve Boshier'in Eğitime Katılma Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programında frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız t-testi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında, nicel bölümden elde edilen verilere göre, sosyalleşme amacıyla kurslara katılan 20 yetişkin öğrenene yedi sorudan oluşan görüşme formu uygulanarak yetişkin öğrenenlerin kurslara katılım örüntüleri ortaya çıkarılmıştır. Sosyalleşme amacıyla kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin katılım örüntüleri altı grupta sınıflandırılmıştır. Bunlar: 1)Arkadaşlık ilişkisi kurma, 2)Sorunlardan uzaklaşma, 3)Hobi amaçlı ve boş zaman etkinliği, 4)Günlük rutinden sıkılma, 5)Eğlenme ve hoş vakit geçirme isteği ve 6)Gerçekleştirilememiş isteklerdir. Sonuç olarak gerek nitel gerekse nicel yöntemler yoluyla toplanan veriler ışığında kurslara katılan yetişkin öğrenenler arasında sosyal güdülenme yöneliminin başat yönelim olduğu bulgulamıştır ve bu doğrultuda sosyalleşme amacıyla kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin demografik özellikleri ve kurslara katılım örüntüleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to define the participation patterns of adult learners who participated the educational courses of Mamak Adult Education Center in 2016-2017 academic year for the purpose of socializing. Accordingly adult learners' demographic characteristics, the relationship between adult learners' social contact and social stimulation orientations and demographic characteristics, adult learners' demographic characteristics who participating the educational courses for the purpose of socializing and their participation patterns are analysed as well. In this study quantitative and qualitative methods were used together. The quantitative part of study have the charasteristic of descriptive survey model. The study group of this research comprised 350 adult learners who were the participants of the courses in Mamak Adult Education Center. In this study“Boshier's Education Participation Scale”was used. Data was analyzed by using frequency (f), percent (%), arithmetic mean, standard deviation, independent t-test and ANOVA in SPSS 21 package program. In the qualitative part of the study, it was found out the participation patterns of adult learners by applying interview form consisting of seven questions to 20 adult learners who participated the educational courses for the purpose of socializing according to the data obtained from quantitative part. The participation patterns of adult learners' who participated the educational courses for the purpose of socializing were catogorized into six groups. These are: 1)striking up friend relationship 2)keeping away from problems 3) hobby-purpose and recreation 4)getting bored with daily routine 5)eagerness to have fun and a good time 6)wishes that are not came true. As a result, it was found that the most dominant motivational orientation of adult learners is social stimulation in the view of the data collected through both quantitative and qualitative methods and accordingly the participation patterns of adult learners who participated the educational courses for the purpose of socializing and their demographic characteristics were found out.