Anayol trafik gürültüsünün iç mekân yaşam konforuna etkisinin ölçülmesi çerçevesinde Konya: Nalçacı Caddesi gürültü analizi
The noise analysis of Konya-Nalcaci street of highway traffic noise in the frame work of the effect of interior living comfort
- Tez No: 468308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: iç mekân, gürültü, gürültü kirliliği, karayolu gürültüsü, Konya, interior space, Konya, noise, noise pollution, road noise
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, öncelikle tezin amacına yönelik temel bilgileri sağlamak amacıyla, ses ve gürültü kavramı, kaynak türleri, ulaşım türlerinden kaynaklanan gürültü türleri ve gürültü kirliliği oluşturan faktörler ve gürültünün insanlar üzerindeki olumsuz etkileri incelenmiştir. Kent merkezlerinde artan nüfus ve sanayileşmeye bağlı olarak, özellikle karayolu trafiğinden kaynaklanan gürültü seviyesinin incelenmesi insan sağlığı ve iç mekân yaşam konforuna ve işitsel konfora etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında Konya'nın en yoğun caddelerinden biri olan Ahmet Hilmi Nalçacı Caddesi'nde belirlenen 14 noktada, sabah, öğle, akşam saatlerinde olmak üzere ölçüm cihazı ile gürültü seviyelerini belirlemek amacıyla ölçümleri yapılmıştır. Ölçüm sonuçları yapı kabuğunda doluluk boşluk oluşturan pencere ve kapıların açık olduğu durumlar göz önüne alınarak uluslararası standartlar ve mevzuata göre değerlendirilmiş ve bazı ölçüm noktalarında gürültü seviyelerinin rahatsızlık seviyesi üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen gürültünün azaltılması ve kontrolü için yerleşim ve mimari ölçekte tedbirler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of sound and noise, source types, types of noise caused by transportation types, noise pollution production factors and negative effects of noise on people were examined in order to provide basic information for the realisation of the purpose of the thesis. Due to increasing population and industrialization in urban centers, our aim was to evaluate and asses the effect of the noise level originating from road traffic in particular on human health, indoor living comfort and auditory comfort. For this purpose, defined 14 points were measured on Ahmet Hilmi Nalçacı Street, one of the busiest streets in Konya, in order to determine the noise levels with the measuring device at morning, noon and evening hours. The measurement results were evaluated according to international standards and regulations considering the cases where the windows and doors forming the occupancy gap in the building shell were open, and determination that the noise levels were above the level of discomfort in some measurement points was made. Measures for settlement and architectural scale have been put forward to reduce and control the identified noise.