Paralel veri tabanlarında parçalama ve yeniden organize etme yöntemleri
  1. Tez No: 46831
  2. Yazar: MURAT OSMAN ÜNALIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALP KUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Paralel veri tabanları, kısmi parçalama, bloklama, çok boyutlu kütükler, yeniden organizasyon, Parallel databases, variable declustering, blocking, multiattribute file structures, reorganization. in
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET PARALEL VERİ TABANLARINDA PARÇALAMA VE YENİDEN ORGANİZE ETME YÖNTEMLERİ ÜNALIR, Murat Osman Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Yrd.Doç.Dr. Alp KUT Ağustos 1995, 112 sayfa. Paralel veri tabanı sistemleri yüksek performanslı bilgi işlemede çok önemli bir araç durumuna gelmiştir. Bu sistemler her bir ilişkinin etkin parçalama yöntemleriyle parçalanmasını ve ilişkiye ait her bir parçanın paralel mimariye eşlenmesini gerektirir. Eğer veri tabanı dengeli bir şekilde parçalanmazsa veri tabam işlemleri kaynaklatın israfma neden olacağından paralel sistemin performansım da düşürecektir. Bu tez çalışmasında, veri tabanı parçalamasına temci olan yeni çok boyutlu bir kütük yapışım (XD-ağacı) kullanan Bloklayıcı adında bir parçalama yöntemi geliştirilmiştir. Bloklayıcı her bir ilişkinin gerektiği kadar işlemci üzerine dağıtılmasını sağlayan kısmi bir parçalama yöntemini desteklemektedir. İlişkilerin kaynak gereksinimlerini belirleyebilmek için analitik bir model geliştirilmiştir. Daha sonra XD-ağacından analitik model sonucunda bulunan işlemci sayısı kadar dengeli blok üretilmiştir. Ayrıca, parçalama, sorguların paralel işletimi ve yeniden organizasyonu destekleyen PARMA paralel kütük yapısı geliştirilmiştir. Parçalama için kullanılan kriterlerin yük dengesini bozacak duruma gelmesi sonucu yeniden organizasyon işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu amaçla, Blok Organizatör isimli yeni bir yemden organizasyon yöntemi önerilmiştir. Blok Organizatör etkin paralel algoritmalar kullanılarak yük dengesini yeniden sağlar. Blok Organizatör yönteminde üzerinde durulması gereken iki önemli nokta bulunmaktadır. Birincisi, yeniden organizasyon işleminde paralel sistem üzerindeki diskler arasında birçok bloğun transferi gerektiğinden, çok yüksek blok etkileşimlerinden dolayı oluşan iletişim ek yüklerini azaltmak amacıyla veri bloklarının sayısı azaltılmaktadır. İkincisi, işlemciler üzerinde halihazırda dengeli durumda bulunan veri parçalarının avantajı kullanılır. Bunlara rağmen, mevcut veri tabam sistemleri yeniden organizasyon işleminde veri bloklarım yeniden dağıtmaktadırlar. Dolayısıyla, geliştirilen tüm sistem kısmi parçalama ve çok boyutlu kütük yöntemlerinin avantajlarını etkin işlemci eşleme, paralel kütük desteği ve yeniden oganizasyon metoduyla birleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECLUSTERING and REORGANIZATION METHODS IN PARALLEL DATABASES ÜNALIR, Murat Osman M.Sc. in Computer Engineering Supervisor:Asst.Prof.Dr. Alp KUT August 1995, 1 12 pages. Parallel database systems have become a major tool for high performance information processing. These systems require efficient declustering approaches for partitioning each relation and to allocate them to the parallel architecture. If the database is not partitioned in a balanced way, the execution of database operations might waste resources, reducing the performance of the parallel system. In this thesis, a now declustering approach, namely Blocker, is introduced which uses a new multiattribute file structure called XD-tree as the basis for database partitioning. In addition, unlike the previous multiattribute declustering strategies, Blocker supports variable declustering where each relation is allocated to the required number of nodes. An analytical model is derived to find the resource requirements of each relation, and then, balanced blocks are generated from the multiattribute file making the number of blocks equal to the number of processors specified by the analytical model. Also, a parallel file structure called PARMA is developed for supporting declustering, parallel execution of queries and for reorganization. Reorganization should be performed when the criteria used for declustering changes to the extent that load balancing degrades significantly. For this reason, a new reorganization method called Block Organizer is proposed. Block Organizer restores load balancing by using efficient parallel algorithms. However, there are two important points that must be addressed in Block Organizer. First of all, since reorganization process necessitates transfering of many blocks among multiple disk units of the parallel system, the amount of data blocks is minimized to decrease communication costs due to high block interactions. Secondly, it takes advantage of the already balanced part of the data within the processors. By contrast, existing database systems reshuffle data blocks during reorganization. Therefore, the above mentioned developed system, combines all advantages of variable and multiattribute declustering with an efficient processor allocation, parallel file support and reorganization method.