Implementation of parallel nested transaction for nested rule execution in active oatabases
Paralel iç içe yuvarlanmış hareketlerin aktif veri tabanı kurallarının işleme konmasında uygulanması
  1. Tez No: 50014
  2. Yazar: SAYGIN YÜCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Active Databases, Nested Transactions, execution model, So laris Threads, rule execution, ACTA
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET PARALEL İÇ İÇE YUVALANMIŞ HAREKETLERİN AKTİF VERİ TABANI KURALLARININ İŞLEME KONMASINDA UYGULANMASI Yücel Saygın Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özgür Ulusoy Eylül, 1996 Klasik veri tabanlarında, hareketler veya sorgular kullanıcının talebine karşılık işleme konur; buna karşılık, aktif veri tabanları, belli olayların sinyal edilmesi sonucu işleme konacak eylemlerin kullanıcı tarafından belirlenmesine izin verir. Aktif veri tabanları, aktif özelliklerini kurallar sayesinde gösterir. Kuralların işleme konması aktif veri tabanının önemli bir parçasıdır, ve tüm sistemin performansını etkileyebilir. İç içe yuvalanmış hareket modeli, bir kural işleme modeli olarak önceden sunulmuştur, iç içe yuvalanmış hareket modeli, normal hareket modelinden farklı olarak, hareketlerin içinde başka hareketler başlatılmasına izin verir, böylece bir hareket hiyerarşisi oluşur. Bu tezde paralel iç içe yuvalanmış hareketlerin uygulanmasından bahsedilmektedir. Paralel iç içe yuvalanmış hareketlerde, hiyerarşinin içindeki bütün hareketler paralel olarak çalışabilir ve bu şekilde sistemin verimliliği arttırılmış olur. Paralel iç içe yuvalanmış hareketlerin uygulanması OpenOODB'nin düz hareket modeli genişletilerek gerçekleştirilmiştir. Solaris thread'leri, hareketlerin paralel çalışması amacıyla kullanılmıştır. ACTA adlı formal çerçeve yapısı kullanılarak, sunulan çalışma modeli formal olarak açıklanmıştır. Anahtar kelimeler. Aktif Veri Tabanları, İç İçe Yuvalanmış Hareketler, işleme koyma modeli, Solaris Thread'leri, kural işleme, ACTA.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT IMPLEMENTATION OF PARALLEL NESTED TRANSACTIONS FOR NESTED RULE EXECUTION IN ACTIVE DATABASES Yücel Saygın M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özgür Ulusoy September, 1996 Conventional, passive databases, execute transactions or queries in response to the requests from a user or an application program. In contrast, an Active Database Management System (ADBMS) allows users to specify actions to be executed when some specific events are signaled. ADBMSs achieve this fea ture by means of rules. Execution of rules is an important part of an ADBMS which may affect the overall performance of the system. Nested transactions are proposed as a rule execution model for ADBMSs. The nested transaction model, in contrast to fiat transactions, allows transactions to be started inside some other transactions forming a transaction hierarchy. In this thesis, imple mentation issues of parallel nested transactions, where all the transactions in the hierarchy may run in parallel, are discussed for parallel rule execution in ADBMSs. Implementation of nested transactions has been performed by ex tending the flat transaction semantics of OpenOODB using Solaris threads. A formal specification of the proposed execution model using ACTA framework is also provided.