Geniş ölçekli tekrar kullanım ortamlarında bileşen yönelikli yazılım geliştirme
  1. Tez No: 46851
  2. Yazar: RIZA CENK ERDUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHAR ALAKENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrar Kullanım, Bileşen Yönelikli Yazılım Geliştirme, Çoklu- Nitelikli Kütükler, Grid Kütük Yapısı, Geniş Ölçekli Tekrar Kullanım, ÇORBA, Software Reuse, Component Oriented Software Development, Multi- Attribute File Structures, Grid File Structure Large Scale Reuse, CORBA
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ill ÖZET GENİŞ ÖLÇEKLİ TEKRAR KULLANIM ORTAMLARINDA BİLEŞEN YÖNELİKLİ YAZILIM GELİŞTİRME Erdur, Rıza Cenk Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bahar Alakent Temmuz 1995 Birleştirmeye dayanan bir tekrar kullanım yaklaşımı olan 'Bileşen Yönelikli Yazılını Geliştirme' (BYYG), nitelikli ve belli standartlara uyumlu yazılım bileşenlerinin birbiriyle veya geliştirilmekte olan yazılımlar ile birleştirilmesi yolu ile yazılım geliştirme yöntemidir. BYYG ortamlarında bileşenlerin saklanması ve bileşenlere erişim için etkin araçlar tasarlanması üzerinde en çok çalışılan konulardandır. Bu çalışmada diğer yöntemlerden farklı olarak, BYYG ortamındaki bileşenlerin çoklu-nitelikli kütük yapılarında saklanması ve bu yapılar üzerinde çalışan bir bileşen geri elde etme aracı kullanılması önerilmektedir. Bu amaçla, çok kullanılan ve bilinen bir çoklu-nitelikli kütük yapısı olan grid kütük yapısı kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonunda, çoklu-nitelikli kütük yapılarına dayanan bileşen geri elde etme araçlarının tek-nitelikli kütük yapılarına dayananlardan daha yüksek verime sahip olduğu görülmüştür. Bilgisayar ağlan teknolojisindeki gelişmelerin sonucu olarak bilgisayar ağı üzerinde farklı yazılını ve donanım alt yapılarında olan kullanıcıların, ağ üzerindeki farklı bileşen kitaplıklarına erişerek bileşen yönelikli yazılım geliştirmeleri olası olmaktadır. Bü tür yazılım geliştirme biçimini destekleyen ortamlar geniş ölçekli tekrar kullanım (GTK) ortamları olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmanın diğer bir amacı GTK ortamları için bir yazılım mimarisi önererek, bu konuda görünen bir eksikliği kapatmaktır. GTK ortamları, çok sayıda kullanıcı ve bileşenden oluştuğu için, yüksek verimli bileşen geri elde etme araçları kullanımı özellikle önem kazanmaktadır. Bu nedenle önerilen mimaride grid kütük yapısı kullanan bir bileşen geri elde etme aracı bulunmaktadır. Ortam bir dağılık nesne yönetim standardı olan ÇORBA ile modellcnmiştir. Mimaride bulunan bileşen geri elde etme aracı ise DEC-ACA yazılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT COMPONENT ORIENTED SOFTWARE DEVELOPMENT IN LARGE SCALE REUSE ENVIRONMENTS Erdur, Rıza Cenk M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bahar Alakent July, 1995 'Component Oriented Software Development' (COSD) which is a compositional reuse approach, is a style of software development. COSD means developing software by integrating high quality software components designed for reuse. Storing components and designing efficient retrieval mechanisims arc among the most important issues in a COSD environment. In this study as an alternative to other methods, it is proposed that the components in a COSD environment should be stored in multi-attribute file structures. It is also proposed that the component retrieval mechanisms should be based on multi-attribute file structures. For this purpose grid file -a welJ known multi-attribute file structure- is used. It has been shown that multi-attribute file structures have better performance than single-attribute file stuctures when used in component retrieval mechanisms. As a result of improvements in computer network technology, it is possible for users on different hardware and software platforms on the network to develop software by integrating the components chosen from different libraries. The environment which support this kind of soflw;irc development is called large scale reuse (LSR) environment. Second aim of this study is to propose a software architecture for LSR environments. For this purpose, a high performance software architecture which uses the grid file structure in component retrieval tool and which depend on CORBA is proposed. The retrieval tool in the proposed architecture is implemented by DBC- ACA which is a product of CORBA standart.