Normallerin ortalaması prosedürü ve altı sigma değerleri ile tiroid test parametrelerinin analitik süreç performans değerlendirilmesi
Evaluation of analytical process performance of thyroid test parameters with average of normals (AON) procedure and six sigma values
  1. Tez No: 468620
  2. Yazar: HEDİYE ÇİĞDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. GÜLSEVİM SAYDAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Normallerin Ortalaması (AON), Altı Sigma Metadolojisi, TSH, FT4, FT3, Average of Normals (AON), Six Sigma Methodology, TSH, FT4, FT3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde Klinik Laboratuvarlarda Analitik Kalite Performans Değerlendirmesi kapsamında İç Kalite Kontrol (İKK) ve Dış Kalite Kontrol (DKK) uygulamaları yapılmaktadır. Ancak İKK uygulamalarında kullanılan Kalite Kontrol Materyallerinin matriks etkisi ve çeşitli varyasyon kaynakları nedeni ile hataların belirlenmesinde her zaman yeterli olmadığı görülmektedir.Bu nedenle Analitik Kalite Performans değerlendirme kapsamında İKK ve DKK uygulamalarının yanı sıra Hasta Test sonuçlarına dayalı Kalite Kontrol Uygulamaları da gündeme gelmektedir.Bu bilgiler ışığında çalışmamızda TSH, FT4 ve FT3 hasta Test Sonuçlarından yararlanarak Normallerin Ortalaması (Average Of Normals–AON) prosedürünü ve Analitik Süreç Performans Değerlendirmesi için Altı Sigma Metodolojisini birlikte değerlendirmeyi amaçladık Çalışmamızda 2016 yılı Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarına ait TSH, FT4 ve FT3 Hasta Test Sonuçlarından yararlanarak AON prosedürü ile Analitik Kalite Performansı ve İKK ve DKK sonuçlarından yararlanarak Altı Sigma metodolojisi ile Analitik Süreç Performansı değerlendirildi. Sonuç olarak, TSH, FT4, ve FT3 Testlerine ait Analitik Kalite Performans değerlendirme kapsamında İKK ve DKK uygulamalarının yanı sıra AON prosedürünün de uygulamasının ve Altı Sigma Metodolojisi ile Analitik Sürecin birlikte değerlendirilmesinin Hasta Test sonuçlarında Güvenirliği artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, within the scope of the performance evaluation of analytical quality,internal quality control (İKK) and external quality control (DKK) applications are made in clinical laboratories.However, it is seen that Quality Control Materials used in İKK applications are not always sufficient in determining the causes of matrix effects and various variation sources and faults.For this reason, within the scope of Analytical Quality Performance evaluation, besides İKK and DKK applications, Quality Control Applications based on Patient Test results are also on the agenda. We aimed to evaluate the Six Sigma Methodology for Analytical Process Performance Assessment and the Average Of Normals (AON) procedure using TSH, FT4 and FT3 patient test results in our study İn our study theAnalytical Process Performance was evaluated according to the Six Sigma methodology by taking advantage of the İKK and DKK results for April, May, June, July, August and September of 2016 and Analytical Quality Performance was evaluated according to the AON method by taking advantage of the results of patients Consequently, it is suggested that the application of AON procedure and the evaluation of Analytical Process with Six Sigma Methodology will increase the reliability of patient test results of TSH, FT4, and FT3 tests in addition to İKK and DKK applications in the scope of Analytical Quality Performance evaluation.