Klinik biyokimya test parametrelerinin delta kontrol limitlerinin belirlenmesi ve referans değişim değeri
Determination of delta check limits of clinical biochemistry test parameters and reference change value
- Tez No: 468619
- Danışmanlar: DR. MEVHİBE BALK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Delta Kontrol, Referans Değişim Değeri, Bireysellik İndeksi, Delta Fark, Delta Yüzde Değişim, Delta Check, Reference Change Value, Individuality Index, Delta Difference, Delta Percent Change
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kalite Kontrol Materyalleri ile Toplam Test Sürecinde meydana gelebilecek hataların tümü tespit edilememektedir. Bu nedenle hasta test sonuçlarına dayalı tamamlayıcı tekniklerin kullanılması önerilmektedir. Bu kapsamda kullanılan tekniklerden biri Delta Kontrol Uygulamasıdır. Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü'nün (CLSI) yayınladığı kılavuzda, her Laboratuvarın kendi ihtiyaçları doğrultusunda uygun Delta Kontrol Yöntemini belirlemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmamızda Glukoz, Kreatinin, Albümin, Total Protein, Sodyum ve Potasyum testlerine ait Delta Kontrol Limitlerini belirlemeyi ve ardışık test sonuçlarının değerlendirilmesinde Delta Kontrol Uygulamasının, Referans Değişim Değerinin (RDD) ve Bireysellik İndeksi'nin (Bİ) önemini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla ardışık hasta test sonuçlarına ait verilerden yararlanılarak Delta Fark ve Delta Yüzde Değişim Yöntemleri kullanılarak Delta Kontrol Limitleri belirlendi. Literatürdeki Birey İçi Biyolojik Varyasyon (CVi) ile Bireyler Arası Biyolojik Varyasyon (CVg) verilerinden Bireysellik İndeksi, 6 aylık Analitik CV (CVa) verilerinden Referans Değişim Değerleri hesaplandı. Sonuç olarak, özellikle Tıbbi Karar Değerleri önemli olan Biyokimya test parametreleri için ölçüm sonucunun Kalitesini ve Güvenilirliğini gösteren Delta Kontrolün, RDD'nin ve Bireysellik İndeksinin değerlendirilmesinin ve bu parametrelerin test sonucu ile birlikte verilmesinin daha anlamlı olabileceği, ayrıca bu durumun Klinik Laboratuvarlarda Kalite Kontrol Uygulamalarına ve Kalite Güvencesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Quality Control Materials can not detect all types of errors during the total testing process. Therefore, it is recommended to use complementary techniques based on patient test results. One of the complementary technique that uses patient results is Delta Check. The guidelines published by the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) emphasize that each Laboratory should identify appropriate Delta Check Methods in accordance with their own needs. So we aimed to determine the Delta Check Limits for Glucose, Creatinine, Albumin, Total Protein, Sodium and Potassium Tests and to investigate the significance of the Delta Check Practise, Reference Change Value (RCV) and Individuality Index (II) in the evaluation of consecutive test results with measurement result. For this purpose, Delta Check Limits were determined by using Delta Difference and Delta Percentage Change Methods based on the data of consecutive patient results. Individuality Index were calculated from data of Intra-Individual Biological Variation (CVI) and Inter-Individual Biological Variation (CVG) in the literature, and Reference Change Value (RCV) was calculated based on 6 months the Analytical CV (CVA) data for every defined test parameters. Consequently, It is thought that the evaluation of Delta Check, RCV and Individuality Index, which show the quality and reliability of the measurement result for biochemistry test parameters which are important especially for medical decision values, may be more meaningful when these parameters are given together with the test result and also it will be able to contribute to quality control practices and quality assurance in clinical laboratories.