Atriyoventriküler blok tanısıyla koroner yoğun bakım ünitesine yatırılan hastalarda akut böbrek hasarı gelişim sıklığı ve öngördürücüleri
Acute kidney injury predictors in patients that admitted to coronary care unit by atrioventricular block
  1. Tez No: 468635
  2. Yazar: AYÇA GÜMÜŞDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KOZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: AV blok, akut böbrek hasarı, kardiyorenal sendrom, pacemaker, AV block, acute kidney injury, cardiorenal syndrome, pacemaker
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: AV tam blok ve yüksek dereceli AV blok hastalarında koroner yoğun bakım yatışları sırasında ABH gelişme sıklığı ve öngördürücülerini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Kalp Damar Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi koroner yoğun bakım ünitesine 2013- 2016 tarihleri arasında yüksek dereceli atriyoventriküler blok tanısı ile interne edilen 18 yaş üzerindeki 234 hasta retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların hastaların kayıtları hastanemiz koroner yoğun bakım ünitesine ait olan elektronik veri toplama biriminden elde edildi. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Bulgular: Olguların %49,1'i erkek, %50,9'u kadın olup yaş ortalaması 72,8±14,4 yıldır. Özgeçmişlerindeki mevcut hastalıkları incelendiğinde %64,1'inde hipertansiyon, %29,5'inde diyabet, %19,2'inde konjestif kalp yetmezliği, %10,7'sinde MI hikayesi, %4,3'ünde SVO hikayesi, %15,4'ünde koroner revaskülarizasyon, %10,7'sinde KABG, %7,3'ünde PKG öyküsü, %5,6'sında kapak cerrahisi, %2,6'sında AVR, %11,5'inde KBY ve %6,4'ünde KOAH gözlenmiştir. Hastaların koroner yoğun bakıma yatış nedenleri incelendiğinde %64,5'inde (n=151) AV tam blok, %23,5'inde (n=55) yüksek dereceli AV blok, gözlenmiştir. Hastaların %22,6'sında (n=51) koroner yoğun bakım ünitesine ilk gelişinde akut böbrek hasarı gözlenirken, %12,8'inde (n=29) koroner yoğun bakım ünitesindeki takibi esnasında akut böbrek hasarı gözlenmiştir. Hastaların %68,8'ine (n=161) kalıcı pacemaker takıldığı gözlenmiştir. Sonuç: Akut böbrek hasarı hastaneye ve yoğun bakıma yatırılan hastalarda yüksek mortalite ile seyredebilen bir durumdur. Bu çalışmada cinsiyet, HT, geçirilmiş MI öyküsü, yüksek dereceli AV blok, nodal ritm ve eşlik eden KBY bu hasta grubunda akut böbrek hasarının öngördürücüleri olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to analyze acute kidney injury, who admitted to the coronary care unit with third degree AV block and high degree AV block. Materials and Methods: In our study, 234 patients admitted to the coronary care unit of T.C. Sağlık Bilimleri University Istanbul Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Hospital with high degree AV block between 2013 and 2016 and determined to have acute kidney injury. The patients younger than 18 years of age were not included in the study. The information about the patients was gathered with history taken from the coronary care unit electronic data base and the data system of the hospital. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for the statistical analysis. Results: Forty-nine point one percent of the cases were males, 50,9% of the patients were females and the mean age was 72,8±14,4 years. When the current diseases of the patients were investigated, the following diseases were observed: hypertension in 64,1%, diabetes in 29,5%, congestive heart failure in 19,2%, history of; MI in 10,7% , CVO in 4,3% ,coronary revascularization in 15,4 % ,CABG in 10,7 %,PCI in 7,3% ,valve replacement surgery in 5,6%, AVR in 2,6% , chronic kidney disease in 11,5% ,chronic obstructive pulmonarydisease (COPD) in 6,4% the cases. When the causes of the hospitalization of the patients to the coronary care unit were investigated, the following diagnosis were observed: complet AV block in 64,5 % (n=151), high degree AV block in 23,5 % (n=55) the cases. While acute kidney injury was observed in average 22,6% of the cases (n=51) at the referral to the hospital, acute kindey injury do not develop in 77,4 % of the cases. During the coronary care unit monitorization acute kidney injury was observed in 12,8% (n=29) of the cases. Permanent pacemaker was implanted in 68.8% (n=161) of the patients. Conclusion: Acute kidney injury is a condition with high mortality in patients who admitted to hospital and intensive care unit. In this study, sex, HT, history of MI, high degree AV block,nodal rhythm, and accompanying CRF were found to predict acute kidney injury in this patient group.