Preeklampsi gelişen hastalarda serum renalaz düzeyinin hastalığın şiddeti ile ilişkisinin irdelenmesi
Comparison of Renalase levels measured in preeclamptic pregnant women and Renalase levels in control group of pregnant women
- Tez No: 468636
- Danışmanlar: UZMAN TAYFUR ÇİFT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Renalaz, Gebelik, Pregnancy, Renalase, Preeclampsia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı normotansif gebelerde, hafif preeklamptik gebelerde ve şiddetli preeklamptik gebelerde serum renalaz düzeyleri değerlendirilerek, bu değerlere göre renalazın preeklampsi ve preeklampsi şiddeti ile ilişkisini karşılaştırmaktır. Gereç - Yöntem: Çalışmaya 18-45 yaş grubunda ve gebelik haftası 32-41 olan toplam 90 gebe katılmıştır. 30 ağır preeklamptik gebe, 29 hafif preeklamptik gebe hasta grubu olarak, 31 normal gebe ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Bulgular: Şiddetli preeklampsi grubunun yaş ortalaması normotansif gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,015). Sistolik, diyastolik tansiyon arteriyel ortalamaları tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı farklıydı. Grupların laboratuvar parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Grupların renalaz düzeyi ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Şiddetli olmayan preeklampsi grubunun Renalaz düzeyi ortalaması normotansif gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Sonuç: Preeklampsi gelişen gebelerde serum renalaz seviyelerinin düşük bulunması, renalazın preeklampsi gelişmesi üzerine bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Ancak preeklampsinin şiddeti ile bir ilişkisi ortaya konamamıştır. Preeklampsinin şiddeti ile ilişkilendirilebilmesi için daha geniş gruplar içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: We compared the serum renalase levels of, normotensive pregnancies, mild preeclamptic pregnancies and severe preeclamptic pregnancies and correlation of each groups. In addition, if it is related with preeclampsia and severity of preeclampsia. Materials - Methods: A total of 90 pregnant women aged 18-45 years and 32-41 gestational weeks were included in the study. 30 severe preeclamptic pregnant women, 29 mild preeclamptic pregnant women and 31 normal pregnant women selected as a control group. Results: The mean age of women with preeclampsia was statistically greater than mean age of females in normal pregnancies (p=0,015). Systolic and diastolic blood pressures were statistically different in all subgroups. The serum renalase level was significantly different in these groups while other lab parameters were not statistically different. The mild - preeclamptic women showed statistically lower levels of renalase than normotansive group. Conclusion: The low serum renalase levels in preeclamptic pregnancies have shown that renalase may have an effect on the development of preeclampsia. However, the result of our study does not show a relation with severity of preeclampsia. There is a need for studies involving larger groups in order to be able to relate to the severity of preeclampsia.