Sol ventrikül destek cihazı implantasyonu yapılan hastalarda sağ ventrikül kontraksiyon basınç indeksinin kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of right ventricular contraction pressure index in patients implanted with left ventricular assit device
  1. Tez No: 468634
  2. Yazar: KORAY KALENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KOZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: kalp yetmezliği, sol ventrikül destek cihazı, transtorasik ekokardiyografi, sağ ventrikül kontraksiyon basınç indeksi, sağ kalp kateterizasyonu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
AMAÇ Bu çalışmada ileri kalp yetmezliği nedeniyle sol ventrikül destek cihazı takılan hastalarda yeni bir parametre olan, transtorasik ekokardiyografik yöntemle hesaplanan sağ ventrikül kontraksiyon basınç indeksinin (RVCPI) sağ kalp kateterizasyonu ile ölçülen sağ ventrikül stroke work indeksiyle karşılaştırmak, sağ kalp kateterizasyon ve transtrorasik ekokardiyografik parametrelerle arasındaki ilişkiyi göstermek amaçlanmıştır. MATERİYAL VE METOD Çalışmamıza Şubat 2013 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında son dönem kalp yetmezliği nedeniyle hastanemizde sol ventrikül destek cihazı implante edilmiş 51 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalar retrospektif olarak taranmıştır. Tüm olguların demografik özellikleri, NYHA fonksiyonel sınıfları, ekokardiyografik incelemeleri ve sağ kalp kateterizasyonu hemodinamik verileri alındı. Basitleştirilmiş RVCPI(b RVCPI): TAPSE X (sağ ventrikül – sağ atriyum basınç gradient ) formülüyle hesaplanmıştır. RV SWI ise (Ortalama pulmoner arter basıncı - ortalama sağ atriyum basıncı) x stroke volüm indeksi ile hesaplanmıştır. Çalışmanın birincil sonlanım noktası olarak hastane içi erken dönem ölüm ve kesin sağ kalp yetmezliği gelişen hastalar alındı. İkincil sonlanım noktası olarak tüm nedenli ölümler kabul edildi. BULGULAR RVSWI ile bRVCPI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır (r:0,582; p0,05). bRVCPI ile sağ kalp kateterizasyon ve transtrorasik ekokardiyografik parametreler arasından TAPSE (r:0,432), PAP(r:0,821), TPAP(r:0,732), PCWP( r:0,322) , PA (r:0,510),PVR (r:0,301) ile pozitif yönlü istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. SONUÇ Bu çalışma bize ileri kalp yetmezliği nedeniyle sol ventrikül destek cihazı takılan hastalarda noninvazif, kolay, maliyeti düşük bir yöntem olan transtorasik ekokardiyografi ile hesaplanan basitleştirilmiş RVCPI indeksinin, RVSWI indeksiyle korele olduğu ve sağ kalp fonksiyonları hakkında bilgi verici bir parametre olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVES In this study we aimed to compare with right ventricular contraction pressure index(RVCPI) as a new parameter which is calculated by transthoracic echocardiogram and right ventricular stroke work index(RVSWI) obtained through right heart catheterization and correlate these findings with right heart catheterization and transthoracic echocardiogram parameters in implanted left ventricular assist device(LVAD) patients due to advenced heart failure. METHOD AND MATERİALS The study was conducted between February 2013 and May 2017 and included 51 patients who was implanted LVAD due to advanced heart failure. Patient's demographic characteristics, NYHA functional classifications, transthoracic echocardiogram and right heart catheterization datas were evaluated retrospectively. Simplified RVCPI(s RVCPI) was calculated by TAPSE X (RV – RA pressure gradient ), RVSWI was calculated by (mean pulmoner arter pressure - mean RA pressure) x stroke volume index. The primary outcome of the present study was in-hospital death and definite RV failure. Secondary outcome was all cause death.