Çocuğuna kemik iliği nakli yapılan ebeveynlerin sağlık profesyonellerinden beklentilerinin belirlenmesi
Determination of expectations from healt professionals for parents WHO have bone marrow transplantation in their
- Tez No: 468640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Kemik İliği Nakli, Ebeveyn, Beklenti, Child, Bone Marrow Transplant, Parent, Expectation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırma, çocuğuna kemik iliği nakil tedavisi uygulanan ebeveynlerin sağlık profesyonellerinden beklentilerinin belirlenmesi amacı ile niteliksel, tanımlayıcı-fenomenolojik olarak yapılmıştır. Araştırma,Ocak-Mayıs 2016 tarihleri arasında özel bir sağlık kuruluşunun çocuk kemik iliği nakli polikliniğinde daha önce kemik iliği nakli olmuş çocukların ebeveynleriile gerçekleştirildi.Veriler, araştırmaya katılan her bir ebeveyn ile yüz yüze görüşme tekniğinin kullanıldığı yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel görüşme rehberi,kişisel bilgi formu ve ses kayıt cihazı kullanılarak toplandı.Görüşme kayıtlarının analizleri görüşme rehberindeki soruların temaları baz alınarak gruplandırılıp danışman eşliğinde araştırmacı tarafından deşifre edildip değerlendirildi. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda kemik iliği nakli olan çocukların çoğunun bakımında ebeveyn olarak annelerin bulunduğu ve nakil ekibi ile iyi bir iletişim içinde oldukları, tedavinin her aşamasında bilgilendirme bekledikleri ve bilgilendirildikleri, nakil sonrası süreçte nakil ekibinden destek gördükleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
January 2017, 44 Pages This study was done as guality descriptive and phenomenological to define the expectations of parents whose children were applied bone marrow transplantation from healt care professionals. This study was carried out in the dates of January-May 2016 in a private healt institution's child bone marrow transplantation policlinic with parents whose children were transplanted bone marrow. The data was gathered by using recorder, self- description from and semi-structured deeply individual interview guide which was done by using face to face communication technique whith each parents in this study. The analyses of interview recorder were evaluated uncovered and classified based on the themes of the questions in the inteview guide by the investigator in company with a consultant. In accordans with the evidence which gathered in the study, it was concluded that mothers were the once as parents in the caring most of the children who were transplanted bone marrow, they were in a good contact with the transplantation team, they expected informing in every phase of the treatment and they were supported by the transplantation team in the post-op process which they were informed.