İnmeli bireylerde yaşam kalitesi
Quality of life in stroke patents
  1. Tez No: 468641
  2. Yazar: GAMZE KÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAYAT YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, İnme, Londra Engellilik Ölçeği, Barthel İndeks, Quality of life, Stroke, London Handicap Scale, Barthel Index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Inme çoğu zaman bireylerin tüm yaşamında, özellikle de bireysel, sosyal ve ekonomik anlamda olumsuz şekilde etkiye sebep olabilmektedir. İnmeye bağlı olarak vücudun diğer sistemlerinde de olumsuz değişiklikler gelişebildiğinden zamanında gerçekleştirilecek uygun hemşirelik girişimleri ile komplikasyonların gelişmesi önlenebilir. Dolayısı ile bu çalışma hemşirelik alanında inmeli bireylerin yaşam kalitesine ilişkin çalışmaların genişletilmesi, farklı zaman aralıkları ve farklı gruplar içerisinde de benzer sonuçların olup olmadığının değerlendirilmesi açısından elverişli bir zemin hazırlayacak, dahası sunulan bakım hizmetinin kalitesinin nasıl geliştirilebileceği yönünde alınacak kararlara da rehber olacaktır. Amaç: Çalışma, inme geçirmiş hastaların yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Çalışma örneklemi 202 hastayı içermektedir. Nicel teknikle gerçekleştirilen bu çalışmada veri toplama tekniği anket uygulamasıdır ve dolayısı ile çalışmaya dahil olan hastalara sosyodemografik özellikleri ve hastalıklarına ilişkin bilgileri içeren Hasta-Hastalık Tanımlama Formu, Londra Engellilik Ölçeği ve Barthel Indeksi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 100 kadın ve 102 erkek hasta katılmış ve toplam yaş ortalaması, 61,680 olarak hesaplandı. Hastalar Barthel İndeksin'e göre 43'ü (yüzde 21,3) tam bağımlı, 63'ü (yüzde 31,2) ileri derecede bağımlı, 61'i (yüzde 30,2) orta derecede bağımlı, 17'si (yüzde 8,4) hafif derecede bağımlı, 18'i (yüzde 8,9) tam bağımsız olarak dağılmaktadır. Bununla beraber, Londra Engellilik Ölçeği puanları ile, Barthel İndeksi puanları arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma bulguları literatür ile uyumludur ve bunun yanında Londra Engellilik Ölçeği bu çalışmada da güvenilir bir ölçüm aracı konumunda karşımıza çıkmaktadır. Ek olarak, inmeli bireylerde yaşam kalitesi, diğer tüm bireylerde olduğu gibi, yalnızca hastalık ve hastalığın sonuçları açısından değil, sosyal, fiziksel çevre, mental durum, inme öncesi engellilik durumu, sosyoekonomik durum gibi bir çok başka değişkenin etkisi ile şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke has destructive effects on individuals and beyond the life, it affects negatively the dimensions of life such as individualistic, social, and economic life. Depending on the level of stroke, there may occur new negative changes in the systems of body and therefore, nursing interventions for stroke patients may prevent complications after stroke attacks. Therefore, considering these factors, may become a road map to extent studies about quality of life in stroke patients and evaluating the different factors may support the quality of care which stroke patients receive. Aim: The study was performed with the aim to determine quality of life of the stroke patients. Purpose: Purpose of this study was to define level of quality of life in stroke patients, evaluate the london handicap scale for using in Turkish stroke studies and to contribue the literatüre about quality of life of older people. Method: The sample of the study includes 202 stroke patients. The research methodology includes quantitative techniques and therefore, the data collected by using Patient description form, London Handicap Scale and Barthel index. Findings: 100 female and 102 male stroke patients participated the study. The mean age of total sample is 61,680 years. When considering the total Barthel İndex scores, 43 patients are fully depended; 63 patients are advanced level dependent; 61 of the patients are middle level dependent and 18 of the all patiens are mildly dependent. In addition to that, There is positive correlation between total scores of London Handicap Scale and Barthel İndex. According to this result. Result: Findings of the study are coherent with the extent literatüre and in addition, The London Handicap Scale is also reliable in this study. The quality of life in stroke patients, as other individuals who participated the researchs about quality of life, is not only result of an ilness but also results of social, physicial environments; socio-economical status, and dependency status.