Ameliyathane hemşirelerinin yetki ve sorumlulukları konusundaki farkındalıklarının incelenmesi
Review of awarenesses of operation room nurses on their authorizations and responsibilities
  1. Tez No: 468653
  2. Yazar: NESLİHAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Operating Room Nurse, Nursing Law, Authorities and Responsibility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Ameliyathane hemşirelerinin 19 Nisan 2011 tarihli“Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”gereğince, yetki ve sorumlulukları konusundaki farkındalıklarını belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği' ne bağlı üç hastanenin ameliyathanelerinde, 10 Şubat-24 Şubat 2017 tarihleri arasında 67 hemşire ile yapıldı. İki bölüm ve otuz üç sorudan oluşan bir form kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edildi. Bulgular: Bu araştırmada 67 ameliyathane hemşiresinin 63'ü kadın olup yaş ortalamaları 33,8, mesleki deneyimleri ortalama 11,8 yıl, ameliyat hemşireliği deneyimleri ise ortalama 9,06 yıl olarak belirlendi. Yirmi üç farklı yetki ve sorumluluğun incelendiği bu çalışmada ifadelere verilen“evet”yanıtına“1”,“hayır”yanıtına“0”puan verildi. Beklenen 23 puan iken, beklenene yakın bir değer; 21,5 puan elde edildi. Lisans mezunlarının, 11-15 yıllık deneyimi olanların, ameliyathanede kendi isteği ile çalışanların hemşirelik yönetmeliğindeki yetki ve sorumlulukların tamamına yakınını bildikleri belirlendi. Sonuç olarak; Bu araştırmadan elde edilen veriler ameliyathane hemşirelerinin yetki ve sorumluluklarını büyük oranda bildiklerini göstermekle birlikte, beklenen tam bilmeleri idi. Bu nedenle hataları önlemek ya da en aza indirmek, hemşireliğin sorumluluklarını doğru adımlarla yerine getirmek için hasta merkezli çalışmak ve ameliyathane hemşirelerinin kurum içindeki saygınlığını arttırmak amacıyla hizmet içi eğitimlerin sayısının arttırılması önerilmektedir. Anahtar Kelime: Ameliyathane Hemşiresi, Hemşirelik Yönetmeliği, Yetki ve Sorumluluk
Özet (Çeviri)
Aim: It was carried out in order to determine the awarenesses of operating room nurses on their authorizations and responsibilities in accordance with“Regulations Regarding Amendments Made in Nursing Regulations”dated on 19 April 2011. Material and Method: The study was carried out with 67 nurses between 10 February-24 February 2017 in operating rooms of three hospitals of Istanbul Beyoğlu Association of Public Hospitals. A form was used which consists of two sections and thirty three questions. The data was obtained by face to face interview method. Findings: In this study, 63 out of 67 operating room nurses were female and it was determined that their mean age was 33.8, mean years of professional experience was 11,8 and mean years of experience to be a operating room nurse was 9,06. Twenty three different authorizations and responsibilities were reviewed in this study in which“1”point was given for“yes”reply and“0”point for“no”response. While the expected point was 23, a close value was obtained which was 21.5. It was determined that all license graduates, the ones having 11-15 years of experience and the ones working in operating rooms by their own will knew almost their entire authorities and responsibilities in the nursing regulation. As a result; even the data obtained from this study showed that operating room nurses considerably knew their authorizations; the expected thing was that they completely knew them. Therefore, in order to avoid or minimize mistakes and to implement responsibilities of nurses with right steps; it is recommended to work patient-centered and increase the number of in-service trainings to raise in-house reputation of operating room nurses.