Cerrahi hemşirelerinin yaşam bulgularını değerlendirme ve klinik karar verme durumlarının incelenmesi
Status review of assessment and clinical decision making of surgical nurses for vital signs
  1. Tez No: 468654
  2. Yazar: NURŞAH BÜYÜKÇAMSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Bulguları, Ölçme ve Değerlendirme, Klinik Karar Verme, Vital Signs, Measurement and Assessment, Clinical Decision Making
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi hemşirelerinin yaşam bulgularını değerlendirme ve klinik karar verme durumlarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Nitel olarak yapılan bu çalışma; sekiz genel cerrahi hemşiresi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı. Yarı yapılandırılmış soru formu ile sürdürülen görüşmede hemşirelerin sorulara verdikleri yanıtlar ses kayıt cihazına kayıt edildi. İfadeler amaca uygun olarak, belirlenen temalar altında bir araya getirildi ve gruplandırılarak değerlendirdi. Bulgular: Bu çalışmada elde edilen veriler cerrahi hemşirelerinin yaşam bulgularını önerilen sıklıkta izlemedikleri, ölçtükleri ve elde ettikleri değerleri yorumlamadıkları/yorumlayamadıkları ve sonuç olarak klinik karara varamadıklarını gösterdi. Genç hemşirelerin standart izlem parametrelerine daha yatkın olmasına karşın, orta yaş hemşirelerin bir standarta bağlı kalmadıkları belirlendi. Lisansüstü eğitim alan hemşirelerin kritik düşünmeye eğilimli olmalarına karşın, lise mezunlarının kritik düşünme eğilimlerinin daha az olduğu anlaşıldı. Mesleki deneyimi en fazla ve en az olan hemşirelerin cerrahi süreci değerlendiremedikleri saptandı. Klinik alanında deneyimli olan hemşireler ölçtükleri ve elde ettikleri verileri yorumlayamamalarına karşın, deneyimi az olan hemşirelerin yorumlamaya yatkın oldukları belirlendi. Sonuç olarak; cerrahi hemşirelerinin yaşam bulgularını değerlendirme ve klinik karar verme süreçlerini sürdürmede yeterli olmadıkları söylenebilir. Bu nedenle hemşirelik eğitim programlarında ve mezuniyet sonrası eğitimlerde ölçülebilir parametrelerin ölçümü yanı sıra değerlendirme ve klinik karara varılma süreçlerinin de öğretilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out in order to examine the status of surgical nurses in assessing vital signs and clinical decision making. Material and Method: The study was conducted through face-to-face interview method with eight general surgery nurses. The answers given by nurses in the interview maintained by semi-structured questionnaire form and was recorded by voice recorder. The statements were gathered as goal-oriented under determined themes, classified and then assessed. Results: Findings obtained in this study reveal that surgical nurses do not follow up vital signs with recommended frequency and do/can not interpret values they obtain and eventually are not able to reach clinical decision. Although younger nurses are more inclined to standard follow-up parameters, it was determined that middle-aged nurses did not stick to a standard. Despite the nurses having postgraduate education tend to think critically, it was understood that critical thinking tendency of high school graduates was lower. It was identified that the nurses having the most and the least professional experience were not able to evaluate the surgical process. Although nurses who are experienced in clinic field can not interpret the data they measure and obtain, it was determined that nurses having less experience tend to interpretation. Conclusion; it can be said that surgical nurses are not sufficient to assess vital signs and maintain clinical decision making processes. Thus, it is recommended to teach measurement of measurable parameters as well as assessment and clinical decision making processes in nursing educational programs.