Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin soğuk zincir konusundaki bilgilerinin belirlenmesi
Evaluation of the medical staff's knowledge cold chain process within family health centers
- Tez No: 468816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Soğuk zincir, Aşı, Ebe, Aile Sağlığı Merkezi, Meslek, Cold Chain, Vaccines, Midwife, Family Health Centers, Occupation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma, Sivas İl merkezine bağlı Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık personelinin soğuk zincir konusundaki bilgilerinin belirlenmesi amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemine 15 Ocak - 15 Nisan 2014 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı olarak çalışan sağlık personelleri alınmıştır (n=188). Araştırma verilerinin toplanmasında; Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu, Soğuk Zincir Bilgi Formu kullanılmıştır. Veri toplama araçları, araştırmaya katılmayı kabul edenler tarafından doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde Ki- kare testi, ortalama, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis testi kullanılmış ve (p0,05). Sonuç olarak; Sağlık personelinin soğuk zincir konusunda bilgi eksiklerinin bulunmaktadır. Soğuk zincirin tanımı, önemi ve uygulama esasları ile ilgili hizmet içi eğitimler planlanmalı ve bu eğitimlerin periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted within the central province of Sivas' family health centers. The knowledge of the health staff was evaluated based on their knowledge of the Cold Chain process. Survey samples include family practitioner and family health staff who work for the primary care clinic between 15th of January and 15th of April 2014 (n=188). Descriptive Characteristics Information Form and Cold Chain Information Form are used for the survey data collection. Data Collection forms are filled by the participants who accept for involvement. Numeric, percentiles, Chi-Square, Mann Whitney U tests, and Kruskal Wallis H tests are used and (p0.05). In conclusion, the health staff has a lack of knowledge of about cold chain. Seminars/courses which include the definition of Cold Chain, its importance and implementation fundemantals should be planned and these trainings should be recurred periodically.