Santral venöz kateter girişimi ve bakımında rehbere dayalı uygulama paketinin kateterle ilişkili enfeksiyon üzerine etkisi
The effect of a guide based application bundle on the catheter-related infection at the central venous catheter implementing and caring
- Tez No: 468817
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu (KİKDE), yoğun bakım ünitesi, bakım paketi, hemşirelik bakımı, catheter-related bloodstream, intensive care unit, care bundle, nursing care
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, anestezi yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi alan hastalarda santral venöz kateter uygulanması ve bakımında rehbere dayalı uygulama paketinin hastalarda meydana gelebilecek kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, retrospektif özellikte ve yarı deneysel niteliktedir. Araştırmanın örneklemini bir Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde Aralık 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında araştırmaya katılma kriterlerini sağlayan 58 hasta oluşturmuştur. Rehbere dayalı uygulama ve bakım paketi, yoğun bakımda araştırmacının denetiminde uygulanmış ve günlük olarak kan dolaşımı enfeksiyonu açısından hastalar değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ile bir önceki dönemin verileri karşılaştırıldığında, rehbere dayalı uygulama ve bakım paketinin kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyon hızını 10.59/1000'den 2.88/1000' e düşürdüğü ve bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Rehbere dayalı bakım paketi enfeksiyonu azaltmada etkin ve kullanışlı bir yöntemdir. Araştırmalardan elde edilen veriler doğrultusunda yoğun bakımlarda ve servislerde, kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonunu azaltmak amacıyla kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of guideline-based care bundle on possible catheter-related bloodstream infection in the application and care of central venous catheter in patients receiving follow-up and treatment in anaesthesia intensive care unit. The study is a retrospective and quasi-experimental one. The sample of the research is composed of 58 patients who met the participation criteria for the research at the Hospital Anaesthesia and Reanimation Intensive Care Unit between December 2015- June 2016. The guideline-based application and care bundle was administered under the supervision of the researcher in the intensive care unit and the patients were evaluated on a daily basis for bloodstream infection. When comparing data obtained from the study with data from the previous period, it was found that the guideline-based application and care bundle decreased the catheter-related bloodstream infection rate from 10.59 / 1000 to 2.88 / 1000 and this reduction was considered statistically significant. According to this study's data, the guideline-based care bundle is an effective and useful way to reduce infection. In intensive care units and services, its use should be increased to reduce catheter-related bloodstream infection.