Investigation of intracellular mechanisms of sphingosine-1-phosphate (S1P)-induced contractions in detrusor smooth muscle of rats having cyclophosphamide-induced cystitis
Siklofosfamid ile sistit oluşturulan sıçanların detrusor düz kasında sfingosin 1-fosfat (S1P) ile indüklenen kasılma yanıtlarının mekanizmasının incelenmesi
  1. Tez No: 468821
  2. Yazar: IRFAN ANJUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT TUĞBA KANDİLCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sfingosin 1-fosfat, sistit, permeabilizasyon, detrusor düz kası, sıçan, Sphingosine 1-phosphate, cystitis, permebilized, detrusor smooth muscle, rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnterstisyel sistit abdominal ağrı ve işeme sıklığı ve aciliyetinde artış ile karakterize kronik bir hastalıktır. Sfingosin 1-fosfat (S1P), G-protein kenetli reseptörler (S1P1-3 reseptörler) aracılı düz kas tonusunu kontrol eden bir biyoaktif sfingolipiddir. Bu tez çalışmasında, Siklofosfamid ile sistit oluşturulan sıçanların β-eskin ile permeabilize edilen detrusor düz kasında S1P ile indüklenen kasılma yanıtlarının hücre içi mekanizması incelendi. S1P ile indüklenen ve kalsiyum sensitizasyonu kasılma yanıtları sistitte artmaktadır. Bulgularımız göre S1P ile indüklenen artan kasılma yanıtları S1P2 ve S1P3 reseptörleri ile ilişkilidir. Kalsiyum sensitizasyonu yolakları Rho kinaz (ROCK) ve protein kinaz C (PKC) bu artışta rol oynamaktadır. Ayrıca, sarkoplazmik retikulum ve lizozom gibi kalsiyum depoları da S1P ile indüklenen kasılmada rol oynamaktadır. Patolojik durumlarda detrusor inervasyonunda rolü olan mediyatörlerin hücre içi mekanizmalarının incelenmesi mesane disfonksiyonu tedavisinde yeni ilaç moleküllerinin geliştirilebilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Interstitial cystitis is a chronic disease characterized by lower abdominal pain and an increase in urinary frequency and urgency. Sphingosine 1-phosphate (S1P) is a bioactive sphingolipid that controls smooth muscle tone via G-protein coupled receptors (S1P1-3 receptors). The intracellular mechanism of S1P-induced contractile response was investigated in β-escin permeabilized detrusor smooth muscle of rats having cyclophosphamide-induced cystitis. S1P-induced contraction and calcium sensitization response were significantly increased in cystitis. According to our data, both S1P2 and S1P3 receptors are involved in S1P-induced augmented contractile response. Both Rho kinase (ROCK) and protein kinase C (PKC) pathways of calcium sensitization play a role in that increase. Furthermore, sarcoplasmic reticulum calcium stores and calcium storing lysosome-related organelles participate in S1P-induced contraction. The investigation of intracellular mechanisms of mediators which has a role in detrusor innervation under pathologic conditions may be of importance in developing new drugs for the treatment of bladder dysfunction.