Multipl sklerozlu hastalarda klasik fizyoterapiye ek olarak verilen görev odaklı eğitimin fonksiyonel mobilite, yorgunluk, denge ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effect of task oriented training additional to classic physiotherapy on functional mobility, fatigue, balance and quality of life in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 468823
  2. Yazar: KAMER ÜNAL EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN DÜGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, mobilite, kombine egzersiz, görev odaklı eğitim, yorgunluk, Multiple sclerosis, mobility, combined exercise, task-oriented training, fatigue
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Multipl Sklerozlu (MS) hastalarda klasik fizyoterapiye ek olarak verilen, motor öğrenme prensiplerine dayanan görev odaklı eğitimin fonksiyonel mobilite becerileri, yorgunluk, denge ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya EDSS puanı 5,5 ve altında olan, bağımsız yürüyebilen, kognitif problemi olmayan, başka sistemik, ortopedik ve nörolojik problemi olmayan 31 birey dahil edildi. Kontrol grubuna klasik fizyoterapi, çalışma grubuna ise klasik fizyoterapiye ek olarak görev odaklı eğitim 6 hafta boyunca haftada 3 kez olacak şekilde uygulandı. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere 2 kez yapıldı. Hastaların fonksiyonel kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile, fonksiyonel mobilite ve dengeleri Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT), Süreli Kalk Yürü Testi (SKYT), Dinamik Yürüme İndeksi (DYİ) ve Multipl Skleroz Yürüme Skalası-12 (MSYS-12) ile değerlendirildi. Yorgunluk özelliklerine Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) ve Yorgunluk Etki Ölçeği (YEÖ) ile bakılırken yaşam kalitesi Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Enstümanı-54 (MSYKE-54) ile değerlendirildi. Çalışmanın sonunda tedavi öncesi ve sonrası ölçeklerden alınan değerler karşılaştırıldı ve grup içindeki değişim miktarlarının anlamlılık düzeyleri incelendi. Çalışmada tedavi sonrası her iki grupta 6DYT mesafesinin arttığı, çalışma grubunda 6DYT sırasında algılanan ağrının azaldığı görülmüştür (p0.05). Çalışma grubunda yaşam kalitesindeki artış genel sağlık, genel yaşam kalitesi ve sosyal fonksiyonlardaki iyileşmeden kaynaklanmaktadır. Çalışmamızın sonucunda MS'te klasik fizyoterapi ve buna ek olarak verilen görev odaklı eğitimin fonksiyonel mobilite becerileri, yorgunluk ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Görev odaklı eğitimin en çok denge ve sosyal fonksiyonlar üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Rehabilitasyon programına dahil edilen görev odaklı eğitim ile kişilerin sosyal rol katılımlarının arttığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of task-oriented training given in addition to classical physiotherapy, based on motor learning principles, on functional mobility skills, fatigue, balance and quality of life in patients with Multiple Sclerosis (MS). Thirty-one patients who were able to walk independently, had no cognitive problems, no other systemic, orthopedic, and neurological problems were included to the study. Control group received physiotherapy consisting of combined exercise training and the study group received task-oriented training in addition to the physiotherapy program. Both trainings were applied for 3 times per week for 6 weeks. The assessments were performed twice before and after treatment. The functional performance of patients were assessed with 6-Minute Walking Test (6MWT), functional mobility and balance were assessed with Berg Balance Scale (BBS), Functional Reach Test (FRT), Timed Up and Go Test (TUG), Dynamic Gait Index (DGI), and Multiple Sclerosis Walking Scale- 12 (MSWS-12). The quality of life were assessed with the Multiple Sclerosis Quality of Life Instrument-54 (MSQoL-54) while the fatigue characteristics were examined with the Fatigue Severity Scale (FSS) and the Fatigue Impact Scale (FIS). At the end of the study, the values were obtained before and after the treatment were compared and the significance levels of the changes in the groups were examined. 6MWT walking distance increased in both groups and pain during walking decreased in the study group (p0.05). The increase in quality of life in the study group was due to the improvement in general health, general quality of life and social functions. As a result of our study, classical physiotherapy training and additional task oriented training has positive effects on functional mobility skills, fatigue and quality of life in patients with MS. Task-oriented training has the best improvement on balance and social functioning. To conclude that the task-oriented training included in the rehabilitation program increases the social role participation of people.