Impact of ethanol induced oxidative stress on follicular and uterine cells in female reproductive system
  1. Tez No: 469013
  2. Yazar: MUSTAFA ABDULKAREEM SALMAN SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Etanol, oksidatif stres, foliküler hücreler, rahim hücreleri, gen ifadesi, dişi üreme sistemi, Ethanol, oxidative stress, follicular cells, endometrium stromal cells, gene expression, female reproduction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada etanolün foliküler ve rahim hücrelerine etkisi sitolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılmıştır. Sığırlardan elde edilen foliküler (FC) ve rahim hücreleri (UC), in vitro bir model olarak kullanılmıştır. Artan etanol konsantrasyonları 6 ve 24 saatlik uygulamalardan sonra FC ve UC sayısında azalma ile hücre şekli, boyutu ve polaritesi üzerinde değişimlere neden olmuştur. Yine artan konsantrasyona ve uygulama süresine bağlı olarak hem foliküler hem de rahim hücrelerinde mitokondriyal aktivite artmıştır. Fakat etanolün 1000 mM'lık konsantrasyonu hem foliküler ve hem de rahim hücrelerinde mitokondriyal aktiviteyi azaltmıştır. Gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) yöntemi kullanılarak oksidatif stresle ilgili NRF2, KEAP1, CAT, HMOX1, PRDX1 ve SOD1 genlerinin ifadesinde doz ve maruziyet süresine bağlı belirgin değişimler gözlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, alkol tüketiminin üreme organlarında oluşturduğu hasarları moleküler düzeyde ilk kez ortaya koymuştur. Ayrıca bu çalışmadan elde edilen bulgular, alkol tüketiminin oksidatif stresin artmasında kritik bir rol oynadığı ve üreme sisteminde ve dolayısıyla üreme potansiyelinde olumsuz etkilere yol açacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of ethanol on the follicular (FC) and uterine cells (UC) was investigated by using cytological and molecular methods. Follicular and uterine cells obtained from cattle and have been used as in vitro model. Increasing ethanol concentrations caused a reduction in the number of FCs and UCs after 6 and 24 h exposure, it also caused a change in the cell proliferation, shape, size and polarity of the cells. Dose dependent mitochondrial activity was determined for both FCs and UCs cells, and it was found that increasing concentrations and exposure time caused an increase in the mitochondrial activity. However, 1000 mM concentration caused a reduction in the mitochondrial activity both for FC and UCs. Expression of different genes related to oxidative stress has been investigated using real time quantitative polymerase chain reaction (qRT-PCR) method. Dose and exposure period dependent change in the expression levels of NRF2, KEAP1, CAT, HMOX1, PRDX1 and SOD1 genes was observed for both FCs and UCs. The result of the proposed project provides for the first time after hazardous effects of alcohol consumption at the molecular level of female reproductive system which may be correlated with infertility and several other reproductive diseases. Findings from this study provide important information how alcohol consumption increase the oxidative stress which would lead to adverse effects on reproductive system and therefore on the reproductive potential of the human being.