Kaba kümeler ve belirsizlik içeren problemlerin karar verme metotlarıyla çözümü
Solution of problems involving rough sets an uncertainty with decision making methods
- Tez No: 469014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Esnek cümle, esnek matris, kaba küme, karar verme metotları, soft set, soft matrix, rough sets, decision making methods
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezin temel amacı Kaba Kümeler ve belirsizlik içeren problemlerin karar verme metotları ile çözümüdür. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde esnek cümleler ile ilgili temel tanımlar ve özellikler verilerek bunların belirsizlik içeren problemlere uygulanmasına yer verilmiştir. Ayrıca, esnek matrisler ve esnek matrisler üzerindeki işlemler verilmiştir. İkinci bölümde kaba kümler ile ilgili temel tanımlar verilip, kaba kümelerin özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde esnek cümleler, esnek matrisler ve kaba kümelerde karar verme metotları açıklanmış, çeşitli örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at solving the problem by means of decision making methods involving rough sets and uncertainty. This thesis consist of three chapters. In the first chapter, the basic definitions and properties of soft sets are given and their application to problems with uncertainty is given. As well as soft matrix and operations on soft matrix. In the second chapter, the basic definitions of rough sets are given and the properties of the rough set are given. In the third chapter, on soft sets, soft matrix and rough sets decision making methods are described and various examples are given.