Salda gölü (Yeşilova-Burdur)'nde yaşayan aphanius splendens (Teleostei:Cyprinodontidae)'in bazı büyüme özelliklerinin ve metazoan parazitlerinin belirlenmesi
Determination of some growth properties and metazoan parasites of aphanius splendens (Teleostei:Cyprinodontidae) living in salda lake (Yeşilova-Burdur)
  1. Tez No: 469051
  2. Yazar: BUĞRAHAN DOĞANGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ İNNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aphanius splendens, Büyüme Özellikleri, Metazoan Parazitler, Eustrongylides excisus, Salsuginus sp, Salda Gölü, Aphanius splendens, Growth Features, Metazoon Parasites, Eustrongylides excisus, Salsuginus sp, Salda Lake
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Salda Gölü'ne endemik A. splendens populasyonunun bazı büyüme özellikleri ve metazoan parazit faunası araştırılmıştır. Mart 2014 – Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada A. splendens'in 2,8 – 5,2 cm boy dağılımı; 0,18 – 1,03 g arasında total ağırlık dağılımı gösterdiği tespit edilmiştir. Örneklerin %60,19'unun 4 – 4,5 cm arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur, %68,76'sının 0,4 – 0,6 gr arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur. Populasyonda maksimum yaş IV olarak tespit edilmiştir. Boy ağırlık ilişkisi denklemi; dişi bireyler için W= 0,089L2,8512; erkek bireyler için W=0,0143L2,5324 ve tüm bireyler için W= 0,133L2,5869 olarak tespit edilmiştir. Populasyonda dişi/erkek oranı 0,18/1 olarak hesaplanmıştır. Salda Gölü'nde yaşayan A. splendens'te; Eustrongylides excisus ve Salsuginus sp. parazitleri tespit edilmiştir. A. splendens populasyonunda genel parazitlenme oranı %10,77 iken; yalnız Salsuginus sp. parazitlenme oranı %3,08; yalnız Eustrongylides excisus parazitlenme oranı %7,69 olarak bulunumuştur. Genel parazitlenme yüzdesi mevsimlere göre sırası ile; İlkbahar %14, Yaz %29, Sonbahar %43, Kış %14 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some growing features and metazoan parasites of Aphanius splendens population have been studied. This study has been performed between March 2014 and February 2015. It has been detected that A. splendens vary between 2.8 – 5.2 cm size frequency distrubution and 0.18 – 1.03 grams weigth frequency distribution. % 60.19 of the samples has been distributed through 4 – 4.5 cm and %68.76 has been distributed through 0.4 – 0.6 cm. In this population, the maximum age has been recorded as IV. The equation for length-weight relationship has been determined as W=0.089L2.8512 for females, W=0.0143L2.5324 for males and W= 0.133L2.5869 for all over individuals. The male/female percantage has been detected as 0.18. Salsuginus sp. and Eustrongylides excisus parasites has been determined in A. splendens, populated in Salda Lake. While the general parasitism percantage in population of A. splendens is %10.77; only Salsuginus sp. parasitism percantage %3.08; only Eustrongylides excisus parasitism percantage has been calculated as %7.69. According to seasons, general parasitism percentage distributions are; Spring %14, Summer %29, Fall %43, Winter %14.