Oil price and financial stability in Iraq from(2003-2015)
Irak'ta yağ fiyatı ve mali istikrar (2003-2015)
  1. Tez No: 469145
  2. Yazar: AYAD OMAR SULAIMAN SULAIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜSTEM YANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol fiyatı, Finansal İstikrar, Irak
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, finansal istikrarı etkileyen en önemli faktörler olan paralel döviz kuru, para arzı, enflasyon oranları, ve sabit fiyatlarla GSYİH'yi dünya varil fiyatının fonksiyonu şeklinde inceleyerek petrol fiyatlarının Irak ekonomisinin 2003-2015 dönemindeki finansal istikrar üzerindeki etkisini ele almaktadır. Çalışmada EnKüçük Kareler yöntemi uygulanmıştır. Uygulama kısmında bu çalışmadaki Philips-Perron testi ile onaylanmış zaman serileri birim kök testleri ile test edilmiştir. Ayrıca, ekonomi politikalarının finansal istikrarı sağlamak için bir takım araçlar kullanmalarına ve daha sonra ekonomik büyümeye katkıda bulunmasına yardımcı olabilecek bazı öneriler ve tavsiyelere ek olarak, çalışmadaki değişkenlerin Irak ekonomisindeki finansal eksiklik üzerindeki etkilerini standart bir model ile analiz etmek ve belirlemek için belirlenen entegrasyon düzeyi için sabit bir zaman serisi elde edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, petrol gelirlerinin devletin kamusal gelirleri üzerinde seyretmesinin, ekonomik ve politik nedenlerle küresel pazardaki ham petrol fiyatlarının sürekli dalgalanması nedeniyle Irak'taki finansal istikrar üzerinde ciddi olumsuz yansımaları olacağı varsayımına dayanmaktadır. Çalışma, Irak'taki finansal istikrarın geliştirilmesine yardımcı olabilecek bu araştırmanın teorik ve niceliksel yönlerinden alınmış bazı sonuçlar ve önerilerle sonuçlandırılmıştır. Dünya petrol fiyatlarındaki yükselişin Irak ekonomisinde petrol gelirlerinin artmasına yol açması, küresel olarak bir varil fiyatının finansal istikrar arasındaki ilişkinin olumlu olduğunu gösteren çalışmanın hipotezi ve ekonominin kârlılığının gizliliği, ekonomideki kamu gelirlerini artırmaya ve dolayısıyla finansal istikrarı artırmaya yönlendirmesi, çalışmanın en önemli sonuçlarındandır. Öneriler şunlardır: Uluslararası ekonomik değişkenlerin olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla, petrol kaynaklarına bağımlılığı azaltacak ekonomi politikaları benimsemeye ve hali hazırdaki petrol kaynaklarının varlığı avantajından faydalanılarak ulusal geliri artırmaya ve kalkınmaya yönelik politikaları çeşitlendirmeye çalışılmalıdır. Devletin, petrol çağı sonrası için finansal kaynaklarını elinde tutmasını sağlamak amacıyla ulusal ekonominin geliştirilmesi ve başka kaynak arayışları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The study examined the effect of oil prices on the financial stability in the Iraq economy for the period (2003-2015) by determining the most important factors that affect financial stability, as a function of the world price of the barrel, the parallel exchange rate, the money supply and inflation rates and GDP at constant prices. The study used the standard method of the leastsquares in the estimate. Applied study used the root of the unit tests to test the approved time series in this study at the root of the unit by Phillips-Perron test. Also sought to get a fixed time series on the level of integration determined by the tests, in order to identify and estimate a standard model to analyze the impact of the economic variables of the study on the financial lack in the Iraqi economy, in addition to some suggestions and recommendations that may help economic policies to use tools to achieve financial stability and then contribute In achieving economic growth. The study is based on the assumption that continued dominance of oil revenues over public revenues of the state will have serious negative reflection on the financial stability in Iraq due to the continuous fluctuation of crude oil prices in the global market for economic and political reasons. The study concludes with a number of conclusions and suggestions that have been drawn from the theoretical and quantitative aspects of the research, which may help to enhance financial stability in Iraq .With concern to the most important results, The hypothesis of the study that the relationship between the financial stability of the price of a barrel globally is a positive, when the rise in oil prices in the world, lead to increase oil revenues in the Iraqi economy, and the privacy of the economy profitability, it leads to increase public revenues within the economy and thus leads to Increase financial stability. The proposals are: for the purpose of alleviating the negative effects of international economic variables should the economy works to adopt economic policies that would reduce dependence on oil resources and the form in which it works to diversify the national income and the trend towards the development of the national economy and the search for other sources to obtain the financial resources of the state by taking advantage of the oil resources currently in the establishment of private local export industries to replace oil resources after the end of the oil era. Key world: Oil price, Financial Stability, Iraq