24 numaralı Kalebend Defterine (H. 1203 - 1205 /M. 1788-1790) göre Osmanlı Devleti'nde suçlar, suçlular ve cezalar (Değerlendirme ve metin)
According to Kalebend Notebook numbered 24 (H. 1203 - 1205 / M. 1788 - 1790) crimes, criminals and punishments in Ottoman Empire
  1. Tez No: 469395
  2. Yazar: RAMAZAN UZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Nefy, Sürgün, Yargı, Ceza, Hukuk, Suç, Suçlu, Kalebend, Nefy, Sürgün, Judiciary, Punishment, Law, Crime, Criminal
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 722
Özet
Osmanlı Devleti'nin 600 yıl boyunca süren devamlılığında sahip olduğu hukuk sisteminin önemli bir yeri vardır. Osmanlılar geçmişteki Türk devletlerinden miras aldığı gelenek, görenek ve örfleri Türklerin İslamiyete geçişiyle kabul ettiği şerʻî hukukla birleştirerek kendilerine has bir hukuk sistemi kurmuşlardır. Kurulan bu hukuk sistemi ihtiyaç duyduğu zamanlarda da kendini yenileme yoluna gitmiştir. Osmanlı yöneticilerinin en önemli amaçlarından birisi var olan devlet düzen ve nizamının hiçbir kuvvet tarafından bozulmamasını sağlamaktır. Bu amaç dışarıdan gelen tehlikelere karşı korunurken içeriden bireysel ya da gruplar tarafından gelen tehlikelere karşı da müdafaa edilmeye çalışılmıştır. Bunun içindir ki devlet içerisinde insanlar arasında düzeni bozacak her türlü zararlı faaliyet önlenmeye ve suçlular gereği gibi cezalandırılmaya çalışılmıştır. Bu cezalar arasında kalebend, sürgün, cezire-bend, gibi cezalar en çok tercih edilenlerden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The judicial system of the Ottoman Empire is a great contributor of the state's existence of 600 years. The Ottomans established a unique judicial system via culminating the traditions and customs inherited from the ancient Turkic empires with the Islamic sharia law adopted after the conversion of the Turks to Islam. This judicial system was able to renew itself when needed. One of the most significant goals of the Ottoman ruling class was to secure the existing order in any case. This goal envisioned protection from external threats along with the defence against internal dangers stemming either from the individuals or the groups. Because of that, all sorts of harmful activities threatening the public order were strived to be eliminated and meticulously criminals were to be penalised. Among the penalisations, kalebend (fortress confinement), sürgün (exile) and cezire-bend (island confinement) were the most preferred ones.