Batılılaşma sürecinde Türk edebiyatı ve resminde geleneksel kimlik ve yaşantının sunumu (1876-1923)
Presentation of traditional identity and life in Turkish literature and painting throughout Westernization period (1876-1923)
  1. Tez No: 469394
  2. Yazar: TUNCAY GEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SİNAN GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, gelenek, kimlik, Türk resmi, Türk edebiyatı, Westernization, tradition, identity, Turkish literature, Turkish painting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Batılılaşma Sürecinde Türk Edebiyatı ve Resminde Geleneksel Kimlik ve Yaşantının Sunumu (1876-1923) isimli bu çalışmada, sanatçıların yaşanan değişim ortamında geleneksel yapıyı nasıl yansıttıkları incelenmiştir. Batılılaşma hareketleri Osmanlı Devleti ve toplumunun geleneksel yapısının değişmesine neden olmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde Batılılaşmanın devlet yapısı, kültürel ve toplumsal hayatta meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca edebiyat ve resim sanatındaki değişimler ele alınmıştır. İkinci bölümde Osmanlı devlet ve toplumunun geleneksel kimlik ve yaşantısı üzerinde durulmuştur. Edebiyat ve resimde, seçilmiş sanatçıların eserleri üzerinden geleneksel kimlik ve yaşantının sunumu konusu incelenmiştir. Edebiyatta, eserlerden alıntılarla, şehir kimliği, geleneksel toplumun yaşadığı çevre, mahalle ve sokaklar, konutlar, fertler ele alınmıştır. Resim bölümünde konu, geleneksel çevreyi görselleştiren şehir ve tabiat görünümleri, dünya görüşünü görselleştiren eserler, figür ve portre resimleri, natürmortlarda geleneksel nesneler olarak 4 başlık altında ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca edebi eserlerden alıntılar yapılarak, sanatçılar arasındaki ilişkiler vurgulanmış ve resmin ve edebiyatın konuya yaklaşımındaki benzerlikler gösterilmiştir. Böylece bu çalışma, farklı sanatları birlikte değerlendirerek, bütüncül bir anlayışla, sanatçının dünyasından bir dönemin geleneksel hayata bakışını ortaya koymuştur. Her bir sanatçı, eserlerinde geleneksel yapıyı kendi kişilik ve üslup özelliklerine göre işlemişlerdir. Bununla beraber edebiyatçı ve ressamlar arasında, konuya yaklaşım açısından, ortak duygu ve düşüncelerin varlığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study entitled Presentation of Traditional Identity and Life in Turkish Literature and Painting throughout Westernization Period (1876-1923) 'How artists reflected the traditional structure in alteration environment encountered' has been discussed. Westernization movements caused alteration of the traditional structure of Ottoman State and society. Within the first chapter of the study, changes created by Westernization in state structure, cultural and social life were examined. Apart from that also changes in arts of literature and painting were being addressed and discussed. In the second chapter, emphasis was put on traditional identity and life of Ottoman State and society. In literature and painting, presentation of traditional identity and life was discussed through the works of selected artists. In literature, identity of the city, environment where traditional society was existing, quarter and streets, dwellings and individuals were being considered. In painting, subject were discussed under four titles; Urban and nature appearances that visualize the traditional environment, works that visualize the worldview, figure and portrait paintings and traditional objects involved within still-life paintings. Furthermore, in this section, relations and similarities between literature and painting in approach to the subject were emphasized. This study, consequently, evaluated different arts together and introduced how a period from an artist's world presented an outlook on traditional life. Each artist, in their works, discussed the traditional structure in accordance with their own personality and characteristics of their style. However, with regard to the approach to the subject, it is seen that there existed common sense and opinions between man of letters and painters.