İstanbul camilerinde Osmanlı Dönemi onarımları (Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim Dönemi camileri)
Ottoman Period restorations of the mosques in İstanbul (Mosques of Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid and Yavuz Sultan Selim Periods)
- Tez No: 469406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN YAZICI METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Osmanlı, cami, onarım, tamirat, İstanbul, Ottoman, mosque, repair, restoration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 492
Özet
Zengin bir kültüre sahip olan Osmanlı İmparatorluğu, sınırları koruyan küçük bir uç beyliği olduğu dönemden başlayarak mimaride kendi üslubunu yaratmayı başarmıştır. Büyüyüp gelişerek imparatorluk düzeyine gelişi İstanbul'un fethinden sonra gerçekleşen Osmanlı'nın başarısı, kuşkusuz ekonomik kaynaklarını iyi kullanılması ve sınırsız askeri gücü ile doğrudan ilgilidir. Ancak bir devletin kendini yaşatmasının yolu kendi sanatı ve kültürünü üretmesinden geçmektedir. Üretilen kültürün yaşatılması ise toplumların belleğini oluşturur. Çalışma tam da bu noktada Osmanlı'nın kültür mirasına mimari eserler özelinde ne derece ve şekilde sahip çıktığı konusunu aydınlatmaya yöneliktir. XIX. yüzyılın sonunda modern restorasyon hareketlerinin yavaş yavaş benimsendiğine şahit olunan çalışmada, onarım etkinliklerinin bu tarihten önce bugünkü koruma-onarım anlayışından uzak birtakım amaçlarla yapıldığı fikri ağırlık kazanmaktadır. Çalışmada hemen her örnekte yapılan işlerin“tamirat”olarak adlandırılması onarımların, camilerin işlevini sürdürebilmesi adına yapıldığını düşündürmektedir. Her dönem onarımlara en fazla destek veren kurumların başında ise vakıfların geldiği görülmektedir. Vakıflar, işleyiş mekanizması açısından, sürdürülebilirlik ilkesini benimsemek ve gelir getiren vakıf yapılarını da bu işin finansmanı olarak kullanmak suretiyle onarım faaliyetlerine en fazla katkıda bulunan kurumlar olmuştur. Ancak özellikle onarımların gerekliliği hakkında karar verilmesi, denetlenmesi ve finansmanının, Tanzimat'ın ilanı ve sonrasında kurulan yeni kurumlar aracılığıyla yapıldığı, vakıfların ise onarıma ihtiyaç duyulan eserler için bu kurumlara borçlandığı görülmektedir.“İstanbul Camilerinde Osmanlı Dönemi Onarımları”adlı bu çalışma sözü edilen kurumların onarım faaliyetleri için mali kaynaklarının işletilmesi, yapılan işlerin teknik olarak açıklanması ve onarımların nasıl organize edildiği gibi sorulara yanıt aramaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire had a rich culture and began to create its own architectural style since when it was a small seigniory protecting borders. The success of the Ottomans after the conquest of Istanbul, which has grown and transformed into the empire, undoubtedly directly depends on the use of economic resources and its unlimited military power. However, the way in which a state lasts is that it produces its own art and culture. The survival of the produced culture forms the collective memory of the societies. At this point, the study illuminates the extent to which the Ottoman Empire has enjoyed its cultural heritage in terms of architectural monuments. At the end of the XIXth century, the idea that the modern restoration movements have been gradually adopted has gained the notion that the restoration works were carried out before this period with a number of purposes far from the current protection-restoration understanding. Almost every case in the study suggests that restoration work is done in the name of“repairs”in the name of being able to carry out the functions of the structuResim From this point of view, it is observed that foundations are at the forefront of the institutions that need and support most repairs. Foundations have been the most contributing institutions to restoration works in terms of its mechanism of operation by adopting the principle of sustainability and using foundation structures that provide income for financing. Over time, because of the economic and political conditions which the empire suffered, it weakened in the management and functioning of foundations. In particular, it is seen that the decision on the necessity of repairs, the supervision and financing of the repairs are made by the new institutions established at the time of and after the announcement of imperial edict in the Tanzimat era, and the foundations became indebted to the mentioned institutions concerned for the restoration works. This work entitled“Ottoman Period Restorations of the Mosques in Istanbul”is seeking answers to the questions such as financial management for repairs works, the technical disclosure of the work done and how the repairs were organized.
Benzer Tezler
- İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunan yalı camileri, koruma önerileri ve değerlendirilmesi
Conservation suggestions and evaluations of ''waterfront mosques'' in Sarıyer –Istanbul
ABDULLAH SÜHA ERMUMCU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MimarlıkFatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET BÜLENT ULUENGİN
- II. Abdülhamid Dönemi camileri
The mosques of Abdülhamid II
HALİL İBRAHİM ERYILMAZ
Doktora
Türkçe
2018
Sanat TarihiDokuz Eylül Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ŞENAY ÖZGÜR YILDIZ
- İstanbul'daki klasik dönem Osmanlı çinilerinde Rumi kompozisyonları
Rumi compositions in classical period Ottoman tiles in İstanbul
ZEYNEP AROL
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2020
El SanatlarıMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiGeleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
PROF. DR. SİTARE TURAN
- Edirne'de 15. ve 16. yüzyıl osmanlı dönemi camilerindeki kalemişinin restorasyon sorunları
Başlık çevirisi yok
AYSUN EYÜPOĞLU