11 numaralı Kalebend Defterine göre (s. 1-196) H. 1166-1167 / M. 1753-1754 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde suç, suçlu ve cezalar (Değerlendirme-metin)
The crime, criminal and punishment in the Ottoman State between the years 1166 and 1167 (İslamic calendar) / 1753 and 1754 (Gregorian calender) according to the Kalebend Book number 11 (Analysis-text)
  1. Tez No: 469414
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AYCİBİN SEYİTKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Nefy, Cezirebend, Yargı, Ceza, Hukuk, Suç, Suçlu, Castle-bend, Exile, Island-bend, Judiciary, Punishment, Law, Crime, Criminal
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 698
Özet
Kalebend cezası, genel bir tanımlama ile işlediği suçlardan dolayı hüküm giyen kişinin cezasını infaz etmek üzere devlet tarafından zorunlu olarak kalede bulunmaya mahkûm edilmesidir. Söz konusu mahkûmiyetlerin vesikalarını ihtiva eden Kalebend defterlerinin değerlendirilmesi, Osmanlı Devleti'nin toplumsal hayatını anlamak konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir. İncelenen defterde yer alan hükümlerin çoğunu kalebend cezasına ilişkin hükümler oluşturmaktadır. Nefy ve cezirebend gibi diğer ceza türlerinin hükümlerini de barındıran 11 Numaralı Defterin H. Cemaziyel-evvel 1166 ile Zilkade 1167 (M. Mart/Nisan 1753-Ağustos/Eylül 1754) tarihleri arasını kapsayan 18 aylık bölümü incelenerek Osmanlı Devleti'nin geniş coğrafyasında işlenmiş olan suç türlerinin ve söz konusu suçların faillerinin genel profillerinin tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kalebend (castle-bend) penalty, in general terms, can be defined as the imprisonment of a person, who was found guilty due to the crimes he committed, in a castle by the state in order to enforce his punishment. Evaluation of Kalebend books which consist of the records of such convictions contributes to the literature on the social life in the Ottoman State. The majority of the convictions recorded in the book under study here include kalebend penalty. This study has analyzed the 18-month records between the years of Jumadal Ula, 1166 and Dhul Kada, 1167 (Islamic claendar) / March/April, 1753 and August/September, 1754 (Gregorian calendar) in the kalebend book number 11, which includes the convictions of crimes involving not only kalebend but also exile and island-bend. The study aims to identify the types of crimes committed in the large geography of the Ottoman State as well as the general profiles of the perpetrators of these crimes.