Türk dünyası masallarının değerler eğitiminde kullanılabilirliği
The usability of the tales of turkish world at values education
  1. Tez No: 469426
  2. Yazar: ESMA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT KÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Masal, Türk Dünyası masalları, Değer, Değerler eğitimi, Education, Tale, Tales of Turkis word, Value, Values education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
Ortaya çıkışı konusunda çeşitli görüşler bulunan, yer ve zamanı müphem, olağan ve olağanüstü kahramanların iç içe geçtiği, fantastik ögeler içeren masal metinleri ait olduğu milletin kültürel birçok unsurunu bünyesinde barındıran sözlü anlatım ürünleridir ve derleme çalışmalarıyla yazıya geçirilmişlerdir. Geçmişleri oldukça eski olmasına rağmen masal araştırmaları henüz yeni başlamıştır ve masallar üzerine çeşitli araştırmalar yapılmaktır. Tanımları çeşitli olsa da toplumsal devamlılığı sağladığı konusunda görüş birliği bulunan“değer”öğrenilebilir ve öğretilebilir bir kavramdır. İçinde bulunulan bunalım değer aktarımını zorunlu kılmaktadır. Değerlerini genç kuşaklara aktaramayan toplumların devamını sağlaması mümkün görünmemektedir. Bu yüzden değerler eğitimi, üzerinde ciddiyetle durulması gereken konuların başında gelmektedir. Problem cümlesi“Türk Dünyası masalları değerler eğitiminde kullanılabilir mi?”olan araştırmanın amacı Türk Dünyası masallarının değerler eğitiminde kullanılabilirliğini araştırarak değer öğretiminin bir kültür unsuru olan masallar üzerinden gerçekleştirilmesinin önemini vurgulamaktır. Elinizdeki araştırma, masalların bugüne kadar pek değinilmeyen bir yönüne, masalların değerler eğitiminde kullanılabilirliğine, ışık tutmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada incelenen kırk adet Türk Dünyası masalı, masal metinlerinin değerler eğitiminde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Tale texts, which have various opinions about how they come up, are verbal narrative products. Tale texts have vague time and place. Usual and exceptionelheroes come together in tale texts. These texts includes fantastic elements in which you can find cultural element that belong to the nation. They (tale texts) were put into writing with compilation work. Although the adventure is quite old tale researches have just begun. And various studies are made about tales. The concept of value can be learned and taugh. In spite of its various definitions, the concept of value ensure social sustainability. The crisis in which people are requires the transfer of value. İf a community can't transfer its existing values to the young generation, iy would not be able to continue. That's why values eduction is a serius subject which need to focus on. Problem statement (sentence) is“can the tales of Turkısh world used in values education.”This study aims how the tales of Turkish world can be use and emphasize the importance teaching value as a cultural element“tales”This research was prepared in order to show you the not touched aspects of the tales. Also it includes forty tales of Turkish world. This tales shows that tale texts can be used for value education.