Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlilikleri ve sınıf yönetimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the class management qualifications and the views of multigrade classroom teachers about class management
  1. Tez No: 469425
  2. Yazar: EBRU OCAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: BirleĢtirilmiĢ Sınıflar, Sınıf Yönetimi, Sınıf Öğretmeni, Ġlkokul, Multigrade Classrooms, Classroom Management, Classroom Teacher, Primary School
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliliklerinin belirlenmesi ve sınıf yönetimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının bir arada kullanıldığı karma yöntem ile yürütülmüştür. Araştırmanın desenini karma yöntem araştırmalarında kullanılan çeşitleme deseni oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Erzurum ilinde birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan 295 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada amaçsal örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu 77 birleştirilmiş sınıf öğretmeni olarak belirlenmiştir. Araştırmada iki farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar, Çetin (2009) tarafından geliştirilen 47 madde ve 5 alt boyuttan oluşan“Sınıf Yönetimi Yeterlilik Ölçeği”ile araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış“Öğretmen Görüşme Formu”dur. Sınıf yönetimi yeterlilik ölçeğinden elde edilen verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmıştır. Öğretmen görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlilik ölçeğine ait hem genel puanlarının hem de fiziksel düzeni sağlama, öğretim yönetimi, zaman yönetimi, sınıf içi ilişkileri düzenleme, davranış geliştirme ve düzenleme alt boyutlarına ait ortalama puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlilik ölçeği alt boyutlarından sınıf içi ilişkileri düzenleme boyutunda en yüksek ortalamaya sahip oldukları, zaman yönetimi alt boyutunda ise en düşük ortalamaya sahip oldukları görülmüştür. Bunun yanı sıra analizlerden elde edilen sonuçlarda, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlilik düzeylerinin cinsiyet, mesleki kıdem, hizmet içi eğitim alma değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi konusundaki görüşleri incelendiğinde ise bu görüşlerin dört ana başlık altında şekillendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu başlıklardan ilki olan fiziksel düzeni sağlama konusunda birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf tahtasının konumuna, sınıfın ısınma durumuna, öğrencilerin oturma düzenine, sınıf panolarının sınıf içerisindeki konumuna, sınıfın renk, ışık ve aydınlatma durumuna önem verdikleri görülmektedir. İkinci başlık olan öğrenme ve öğretme süreçlerinin yönetiminde birleştirilmiş sınıf öğretmenleri ödevlendirme çalışmalarına, planlama sürecine, öğrencilerin bireysel özelliklerine, öğrencilerin hazır bulunuşluk durumlarına ve ders öncesi dikkat çekme çalışmalarına dikkat etmektedirler. Üçüncü başlık, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi sürecinde zorlandıkları öğrenciler arası etkileşimi yönetme, zaman yönetimi ve okulların fiziki koşullarından kaynaklanan problemler ile ilgilidir. Dördüncü ve son başlıkta ise daha etkili sınıf yönetimi için birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin önerdikleri öğrenci-öğretmen sayıları arasında dengenin sağlanması, okulların araç-gereç ve materyal eksiklerinin giderilmesi, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin derse hazırlıklı gelmeleri ve öğrencilerle, velilerle sosyal ilişkilerini güçlendirmeleri konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the classroom management competencies of the multigrade classroom teachers and their views on classroom management. The research was conducted using a mixed method of quantitative and qualitative research approaches. The design of the research is the variation design used in mixed method researches. The population of the research consists of 295 classroom teachers working in schools with multigrade classrooms in Erzurum in the academic year of 2014-2015. In the study, availability sampling method among purposive sampling methods is used. The sample group of the study consists of 77 multigrade classroom teachers. Two different data collection tools were used in the research. These are the semi-structured“Teacher Interview Form”developed by the researcher and the“Classroom Management Proficiency Scale”consisting of 47 items and 5 sub-dimensions developed by Çetin (2009). The SPSS program was used to analyze the data obtained from the classroom management competence scale. In the analysis of the data obtained from the teacher interview form, content analysis was used. As a result of the study, it is seen that the average scores of the classroom management proficiency scale of the multigrade classroom teachers were high and the average scores of providing physical order, teaching management, time management, organizing relations within classroom, behavior development and regulation subdimensions were high. It is seen that the multigrade classroom teachers have the highest average score in the organizing relations within classroom sub-dimension of classroom management competence scale and the lowest average score in time management subscale. Moreover, the results obtained from the analyzes revealed that the classroom management proficiency levels of the multigrade classroom teachers did not show any significant difference in terms of gender, occupational seniority, in-service training variables. When the views of multigrade classroom teachers on classroom management were examined, it was determined that these opinions were collected under four main headings. It is observed that the multigrade classroom teachers attach importance to the position of the class board, the warming of the class, the sitting order of the students, the position of the class panels in the class, the color, the light and the lighting condition of the class in terms of physical order. In the second heading, the management of learning and teaching processes, the multigrade classroom teachers pay attention to assigning homework, planning process, the individual characteristics of the students, the readiness of the students and the drawing attention before the lesson. The third heading deals with the problems arising from the management of student-to-student interaction, time management and the physical conditions of schools, in which multigrade classroom teachers have difficulty in classroom management. In the fourth and final heading, it was emphasized that, for more effective classroom management, the multigrade classroom teachers recommended that a balance between the number of students and teachers should be provided, the lack of equipment and materials in the schools should be eliminated, the multigrade classroom teachers should attend the classs ready, and social relations with the pupils and the parents should be strengthened.