Influence of smartphone usage to mobility of visually impaired: Study in Jakarta
Görme engellilerin hareketine akıllı telefon kullanımın etkisi: Cakarta, Endonezya araştırması
  1. Tez No: 469431
  2. Yazar: SABILUL MAARIFAH KARMIDI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: görme engelliler hareketi, akıllı telefon, dijital yeteneği, yardımcı teknoloji, mobility of visually impaired, smartphone, digital skill, assistive
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Görme engellilerin, özellikle dijital ortamda okuma, yazma ve paylaşım alanında yer alanların akıllı telefon kullanması artık olağandışı bir durum değildir. Çok amaçlı uygulamaların hali hazırda bahsedilen dijital ortam aktivitelerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla kullanımı, görme engellilerin bu uygulamaların kullanımı bağımsızlık ve hareketlilik açısından sorgulanabilmektedir. Kamuya açık alandaki tesislerde mevcut olan, akıllı telefon özellikleri ve akıllı telefon uygulamalarındaki eksikler, hem dış etken olarak hem de dijital yetenek şeklinde etkilemektedir. Fenomenoloji temelli araştırma, adayların kendi deneyimlerini en uygun anlatabildikleri yaklaşım olarak seçildi. Bu araştırma, derinlemesine mülakat ve gözlem yöntemiyle Cakarta, Endonezya'daki üç alanda farklı dijital yeteneklere sahip, üç kısmi ve altı tam görme engelli aday ile yapıldı. Araştırma bulguları betimsel bir şekilde, davalılar tarafından tecrübe edildiği gibi aktarıldı ve araştırma vasıtasıyla ortaya çıkan çerçevede sağlandı. Araştırmanın bulguları akıllı telefonun derlitoplu bir yardımcı teknoloji olduğunu gösterdi. Akıllı telefon kullanımının görme engellilerin hareket özgürlüğüne ve dijital ortamda bağımsızlığına olumlu etki verdiği görüldü. Doğrusal olmamasına rağmen, olumlu etkilerin dijital yeteneğe daha fazla sahip olanlarda daha fazla oluştuğu görüldü. Uygun yolculuk, esneklik, verimlilik, ve bağımsızlık gibi olumlu etkileri sunmasına rağmen, teknik eksikler, çevre bozuklukları, ve insan kabiliyeti gibi bazı önemli hususlar üzerinde diğer kişilere bağımlılık yaratan engeller hala görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Smartphone is no longer unusual among visually impaired users, especially those with digital literacy. Availability of applications with various purposes lead to question on what kind of influences smartphone usage brings to their mobility and independence. Considering the external situation such as the lack of public facilities, smartphone's and applications' shortcomings also their level of digital skill. Phenomenological study was selected as the most appropriate approach to elaborate respondents' individual experiences. The research was conducted through in-depth interview and observation method to six blind and three partially sighted respondents with three different levels of digital skill in Jakarta, Indonesia. The findings are portrayed as experienced by respondents in descriptive manner and provided in themes emerging from study. Implication of the study discovered that smartphone works as an all-in-one assistive technology. Using smartphone brought positive influences to mobility and independence of people with visual impairment. Although not necessarily linear, influences appeared more on people with higher digital skill. Despite offering positive impacts like convenient travel, flexibility, productivity and independence, barriers are still visible such as technical shortcomings, environment disintegration and human ability, which lead to dependence on other people on some important aspects.