Factors that influence the purchase intention of smartphone buyers
Akıllı telefon alıcılarının satın alma niyetini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 469432
  2. Yazar: SHUAIB NOUH MOHAMOUD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: duyarlılık, bilgilendirici etki, normatif etki, marka imajı, satın alma niyeti, susceptibility, informational influence, normative influence, brand image, purchase intention
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Smartphone alıcılarının satın alma niyeti üzerindeki kişilerarası etkiye duyarlılığın ve marka imajının etkileri araştırılmıştır. Bu değişkenler arasındaki gerçek ilişkiyi araştırdı. Daha önceki araştırmalar hakkında ne yazmıştı hakkında bilgi almak için, çalışma derinden literatür taramasına geçti. Literatürden yola çıkarak, kişilerarası etkiye duyarlılık, bilgi etkileme, yararlanıcı ve değeri temsil eden kişilerarası etki olmak üzere üç tür etkiden oluşur. Bearden (1989) araştırmasına göre faydacı ve anlamlı kişilerarası etkilere normatif etki denir. Çalışmanın deneysel kısmı, kişilerarası etkilenime duyarlılık ve satın alma niyeti ile marka imajının satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmaya çalışmıştır. Çalışma, bir üniversitede 150 öğrenciden bilgi toplamıştır. Geri gönderilen anket yanıtlama oranı% 100'dür. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket, önceki araştırmalardan uyarlanmıştır. Doğrusal regresyon analizinin sonucuna göre, kişiler arası etkiye duyarlılığın Smartphone alıcılarının satın alma niyeti üzerinde belirgin bir etkisi yoktur. Çalışma, marka imajının Smartphone alıcılarının satın alma niyeti üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu öğrendi. Bu yazının bulguları, Smartphone şirketlerinin pazarlama yöneticileri için tüketicinin satın alma isteğinde marka imajının önemli rolünü dikkate alması açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the impact of susceptibility to interpersonal influence and brand image on purchase intention of Smartphone buyers. It explored the actual relationship between these variables. To get information about what prior research had written about it, the study deeply went through the literature review. Based on the literature, the susceptibility to interpersonal influence consists three types of influences which are: informational influence, utilitarian and value expressive interpersonal influence. The utilitarian and value expressive interpersonal influences are called normative influence as Bearden, (1989) stated in his research. The empirical part of this study tried to find out the relationship between susceptibility to interpersonal influence and purchase intention as well as the effect of brand image on purchase intention. The study collected information from 150 students at one university. The returned questionnaire response rate was 100%. The questionnaire used as a data collection instrument was adapted from prior research. Based on the result of linear regression analysis, the susceptibility to interpersonal influence does not have a significant effect on purchase intention of Smartphone buyers. While the study found out that brand image has a significant effect on purchase intention of Smartphone buyers. The findings of this paper will be useful for marketing managers of Smartphone companies to take into account the important role of brand image in consumers' purchase intention.