El-İmam Abdullhayy el-Leknevi ve cuhuduhu fi'-sunneti'n nebeviyye
Imam Abdulhay el-Leknevi ve nebevi sünnetteki çalışmaları
  1. Tez No: 469508
  2. Yazar: ABDULKARİM DALATI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. THAMER HATAMLEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdulhayy el-leknevi, el-leknevi, hindistanda hadis, leknevinin hadis metodu, Abd al-Ḥayy Laknawi, Laknawi, hadith
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İmam Abdulhayy el-Leknevî, geniş bilgisi ve ilmi meselelere karşı ince yaklaşımıyla âlimler arasında tebarüz etmektedir. Muhtelif ilimlerle ilgili eser telif etmesi hasebiyle ansiklopedik bir alim olarak nitelendirilebilir. İngiliz işgalinin gerçekleştiği dönemde Hindistan'da pek çok sıkıntıya maruz kalan İmam el-Leknevî, bu dönemde verdiği dersler ve birçoğu kendisi daha hayatta iken basılan kitaplarıyla sahih ilmi yayarmış, yanlış fikirleri düzeltmeye çalışmıştır veçtoplum üzerinde büyük etkisi olmuştur. Hadisler, İmam el-Leknevî'nin eserlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Kendisinin kitapları birçok farklı hadisleri içerisinde barındırmaktadır. Mesela kendisi mevzu hadisler, hadis ravilerinin cerh ve ta'dili, hadis usulü ve güncel bazı meseleler gibi önemli konulara temas etmiştir. el-Leknevî, kendi zamanında yaygın olan yeni fikri hataları kitaplarıyla ıslah etmeyi amaçlıyordu. öyle ki o muasır bir muhaddis gibi geçmiş döneme ait olan hadisi getiriyor, tatbikatını ise güncel meselelere tatbik edeyordu. Ayrıca sünnet etrafında bulunan şüpheleri gidermek ve onu sahih bir şekilde anlamak için gayret gösteriyordu. İşte benim“İmam el-Leknevî ve Sünnete yönlek çalışmaları ”adındaki bu çalımanın onun eserlerindeki araştırma ve tahlil yöntemini ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Imam Abdul Hayy Al-Laknawy was a religious scholar distinguished from other scholars due to his wide knowledge and profound understanding as well as his scrutinizing in the scientific cases ,and his pointing out the right. He was a encyclopedic scholar , taught and classified in all Islamic sciences. Imam Al-Laknawy ived in India during a difficult period in which the Indian people suffered the humiliation of the occupation in general , and the Muslims in particular ,because their wealth and rich natural resources were stolen. Imam Al-Laknawy tried , in India , to spread the right knowledge and correct the fallacies among the people through his lessons and works , many which were published during his lifetime. His works had a great impact on his community . The Sunnah of prophet occupied a great side of Al-Laknawy's works which included many varied subjects of Tradition ( Sunnah ) ,such as talking about the fabricated reports , science of invalidation and validation , narrators , science of Tradition principles , few questions about Tradition and other useful and valuable issues. Al-Laknawy , in all these classifications , tried to correct the intellectual and Tradition faults which were rampant and popular in his time. He also tried to give a practical image about the contemporary traditionist who imbibed from the old sources ,supporting it by the contemporary application examples in his time. In addition to that , Al-Laknawy tried to refute the suspicions, which were found in his time , from the prophetic Sunnah , and how to understand it rightly. My research ( Al-Imam Al-Laknawy and His efforts in the service of the Prophetic Sunnah ) adopted his course in these works by the method of induction and analysis , asking Allah for sincerity and accepting it.