من تفسير (جامع التنزيل والتأويل) للشيخ حسام الدين بن علي البدليسي المتوفى سنة (900هـ -1495م)
Hüsamuddin Ali Bitlisî᾽nin Camiu᾽t-Tenzîl ve᾽t-Te᾽vîl adlı tefsirinin Mülk suresi᾽nden Mürselât suresi᾽nin sonuna kadar olan kısmının tahkik ve tahlili
- Tez No: 469517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMANNULLAH POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İşârî Tefsir, Hüsamüddin Ali Bitlisî, Câmiü't-Tenzîl ve't-Te'vîl, Mülk Süresi, Mürselât Süresi, Mystical Tafsir, Hüsamüddin Ali Bitlisî, Câmiü't-Tenzîl ve't-Te'vîl, The Surah of Mülk, The Surah of Mürselât
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu araştırma, Ebû İdris Husameddin b. Ali el-Bitlisî'nin (v. 900 h.)“Câmiu't-Tenzîl ve't-Te'vîl”adlı mahtut tefsirinin Mülk süresinden Mürselât süresinin sonuna kadar olan bölümünün tahkikini ihtiva etmektedir. Araştırma şu başlıkları konu edinmektedir: Giriş bölümünde; konunun tercih gerekçeleri, araştırmanın zorlukları, konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve araştırmanın yönteminden bahsedildi. Birinci bölümde; müellif ve yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. İkinci bölümde; mevcut nüshanın müellife olan nispetinin gerekçelerinden bahsedildi. Üçüncü bölümde; mevcut mahtut nüshanın özelliklerinden bahsedildikten sonra nüshanın örnek sayfalarına yer verildi. Daha sonra İslam kültürel mirasının yerleşik yöntemine uygun olarak nüshanın tahkiki yapılmaya çalışıldı. Sonuç bölümünde ise araştırma esnasında ulaşılan önemli bilgilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis is including the examination of the Surah Mülk to the end Surah Mürselât in the manuscript tafsir named“Câmiu't-Tenzîl ve't-Te'vîl”for Ebû İdris Husameddin b. Ali el-Bitlisî. The research contains the following chapters: The entrance chapter; the reasons for choosing the topic, difficulties of research, studies about the subject, method of the research. The first chapter; the life ofauthor and the period of his life. The second chapter; reasons for belonging of the present manuscript to her author. The third chapter is including the sample pages of the manuscript after mentioning the features of the present manuscript. Afterward it was tried to investigate the manuscript in accordance with the established method of Islamic cultural heritage. The conclusion chapter is including important information reached during the research.