Kırsal ve kentsel alanda yaşayan evli kadınların evlilik uyumu, evlilik doyumu ve ilişkilerde mutluluk düzeylerinin karşılaştırılması ve incelenmesi
Comparision of marital satisfaction, adjustment and happiness of rural and urban women
  1. Tez No: 469555
  2. Yazar: NESLİHAN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİRDEVS MELİS CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal, Kentsel, Kadın, İlişkilerde Mutluluk, Evlik Doyumu, Evlilik Uyumu, Urban, Rural, Woman, Marital Satisfaction, Marital adjustment, Happiness in Relationships
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kentsel ve kırsal alanda sosyo-ekonomik ve kültürel farlılıkların var olgu görülen bir olgudur. Bu farklılıkların aile ve ailede kadın üzerinde ektiği olduğu görülmektedir. Bundan hareketle biz de bu çalışmamızda, kırsal ve kentsel alanda yaşayan evli kadınların ilişkilerde mutluluk, evlilik doyumu ve evlilik uyumunu incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçladık. Literatüre baktığımızda kentsel alanda yaşayan, özellikle çalışan, kadınların evlilik ilişkilerine dair çok çalışma yapıldığı ancak kırsal alandaki kadınların evlilik ilişkilerine dair yapılan çalışmalara pek rastlanmadığı görülmüştür. Son yıllarda kırsal alanda yaşayan kadınlarla ilgili daha çok kalkınma, istihdam, kırsal kadınların sorunları, Öztepe (2012), Kaya ve Atsan (2012), Özdemir (2015), gibi konulara ağırlık verildiği görülmektedir. Bu araştırmaya İç Anadolu ve Marmara bölgesinde yaşayan 18-45 yaşları arasında, evli, toplam 227 kadın katılmıştır. Kırsal alanda yaşayan 116 kadının çoğunluğu Ankara ve İstanbul'un köylerinde, bir kısmı da Edirne'nin köylerinde yaşayan kadınlardan oluşmuştur. Kırsal bölgedeki köylerin mümkün olduğunca küçük yerleşim yeri olmasına özen gösterilmiş ve 65 köye gidilmiştir. Şehirde yaşayan kadınların 111'i Ankara ve İstanbul merkezinde yaşamaktadır. Şehirdeki kadınlardan da sosyo- ekonomik seviyeleri çok düşük ve çok yüksek olanları araştırmaya alınmamaya özen gösterilmiştir. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Evlilik Uyumu, Evlilik Doyumu ve İlişkilerde Mutluluk Ölçekleri kullanılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre de kırsal alanda yaşayan evli kadınların evlilik uyumu ve evlilik doyumları kentsel alanda yaşayan evli kadınlara göre daha yüksek bulunmuş, ilişkilerde mutluluk düzeylerinde ise istatiksel bakımdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kırsal alamda yaşayan kadınların evlilik yaşı ile evlilik uyumu arasında pozitif bir ilişki olduğu, evlilik yaşı arttıkça evlilik uyumunun arttığı görülmüştür. Ayrıca her iki kesimde de evlilik uyumu, evlilik doyumu ve ilişkilerde mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are different cultural and social norms in urban and rural areas and these are reflected to women and their family lives. This study aims to compare marital satisfaction, adjustment, and happiness of rural and urban women. There are several studies on urban women who are in full time employment yet there is little research on rural women. Little is known about them. Lately, the research on rural on women focuses on development or employment (Öztepe, 2012; Kaya ve Atsan, 2012; Özdemir, 2015) but there is no study regarding their lives and marriage. The participants of this research are married women aged between 18 and 45; 116 of the participants were living in rural areas and villages of Ankara, Istanbul and Edirne whereas 111 women were based in urban areas, primarily in Ankara and Istanbul. The data collection tools were demographic form, Marital Adjustment Scale, Marita Satisfaction Scale and Happiness in Relationships Scale. The results show that women in rural areas had higher marital adjustment and satisfaction compared to women in urban areas. For rural women, there is a positive relationship between marriage age and marital adjustment, which means the older they get married, more marital adjustment they have. Lastly, for both women, there is a positive relationship between marital adjustment, satisfaction, and happiness in relationships.