Parasal birim örneklemesi: İç denetimde kullanılması ve bir üretim işletmesi örneği
Monetary unit sampling: Application in internal audit and a case of production company
  1. Tez No: 469554
  2. Yazar: HASAN ÖZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç denetim, parasal birim örneklemesi, üretim sektörü, stoklar hesabı, Internal audit, monetary unit sampling, production sector, stocks account
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz işletmelerinde artan iş hacmi ve bilgisayar destekli programlarının kullanımının artması beraberinde suistimal riski gibi problemler ortaya çıkarmıştır. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan muhasebe skandalları ve suistimalli işlemler, işletmelerin denetim fonksiyonlarına farklı görevler yüklemeye başlamıştır. Bilgisayar destekli programların kullanımı doğrultusunda örnekleme prosedürlerinin denetimde kullanım alanlarının arttığı görülmektedir. Bu çalışmada üretim sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın stok kayıtlarına ilişkin suistimal riskinin var olup olmadığının saptanması, iç denetim sisteminin etkinliğinin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, stok kayıtlarında meydana gelebilecek herhangi bir kayıp kaçak karşısında şirketin uğrayabileceği maddi zararın büyük bir problem doğurması çalışmanın temel güdüsü olmuştur. Çalışmada,“parasal birim örneklemesi”konusundan faydalanılarak incelemeye konu işletmeninin stok kayıtlarına ilişkin inceleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Parasal birim örneklemesi kullanılarak, stok kalemlerinde bulunan defter değerleri ve gerçek değerleri arasındaki farklar irdelenmiş, hesaplamış olduğumuz Üst Hata Değeri'nin Kabul Edilebilir Hata Değeri'nden küçük olduğu belirlenerek incelemeye konu ana kütlemiz kabul edilmiş ve çalışmamızın anlamlılığı test edilmiştir. Araştırmadan, özellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, stoklarındaki gerçek ve defter değerleri arasındaki farkların düzeltilmesi ile suistimal risklerinin tespit edilebilmelerinde sistemsel kontrollerin önemine değinilmesi gerektiği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing business volume and increasing use of computer-aided programs in today's businesses have brought problems such as the risk of fraud. Especially in recent years, accounting scandals and fraudulent transactions have begun to impose different tasks on audit functions of businesses. It is observed that the usage areas of sampling methods are increasing in the direction of the use of computer aided programs. In this study, to determine whether there is a risk of abuse related to the company's stock records showing activity in the manufacturing sector, the importance of the effectiveness of internal control systems are highlighted. The companies against illegal for any loss that may occur in the inventory records of property damage which may be suffered to pose a major problem has been the main motive of the thesis. In the study, a review study was carried out on the inventory records of the subject subject to the examination by making use of the“monetary unit sampling”. Using monetary unit sampling, the difference between the carrying value and the actual value of the inventory items were examined, we have calculated the top Error Value Acceptable Error determined to be smaller than the Value Our examination subject main mass has been adopted and tested the significance of our study. It has been concluded that the importance of systemic controls should be emphasized in order to detect the risks of abuse, especially by adjusting the differences between the real and book values of the stocks of enterprises operating in the production sector.