Liderlik tarzlarının örgütsel sessizliğin nedenleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama
The effects of leathership types on the reason of the organizational silence
  1. Tez No: 469557
  2. Yazar: MUHAMMET METEHAN ÖZDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizliğin Nedenleri, Telekomünikasyon Sektörü, Leadership Styles, Reasons of Organizational Silence, Telecommunication Sector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yapılan bu çalışmada, liderlik tarzlarının örgütsel sessizliğin nedenleri üzerindeki etkisini telekomünikasyon sektöründe ele almak amaçlanmıştır. Çalışmada, liderlik tarzları ve örgütsel sessizliğin nedenlerinin alt boyutları ile ele alınmıştır. Araştırma için hazırlanan anket formları, Türkiye'de telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin genel merkezinde ve 81 ildeki müdürlüklerinde çalışan 600 beyaz yakalı personele verilmiş, bunlardan 405 tanesi toplanarak, analiz edilmiştir. Araştırma verilerine, frekans dağılımı analizleri, güvenilirlik analizleri, ortalama ve standart sapma analizleri, faktör analizleri, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan çalışma sonunda liderlik tarzlarının örgütsel sessizliğin nedenlerini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to address the effect of leadership types on the reasons of organizational silence in the telecommunication sector. Leadership styles and reasons of organizational silence were discussed with sub-dimensions in this study. The questionnaire of this research was distributed to 600 white collar employees who worked in the headquarter and 81 regional centers of the telecommunication company; 405 of the questionnaires were collected and analyzed. Frequency distribution analyzes, reliability analyzes, mean and standard deviation analyzes, factor analyzes, correlation analysis and multiple regression analysis were applied on the data of this study. It was found that the leadership styles effected the reasons of organizational silence.