Uluslararası göç bağlamında Körfez ülkelerindeki yabancı işgücü varlığının sosyoekonomik analizi: Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri örneği
Socio-economic analysis of foreign workforce presence in the Gulf countries from an international immigration perspective: The cases of Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
  1. Tez No: 469564
  2. Yazar: AYŞENUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TABAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Emek Göçü, Körfez Ülkeleri, Kefil Sistemi, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, International Labor Migration, Kafala System, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'in milli geliri özellikle 1973 Petrol Krizinden sonra petrolden elde edilen gelirlere bağlı olarak artış göstermiştir. Ülkelerin artan milli geliri, ülkeleri çeşitli alanlarda yatırım yapmaya yöneltirken, yerli işgücünün ortaya çıkan emek talebini karşılayamaması nedeniyle yabancı işgücü varlığına ihtiyaç duyulması, Körfez ülkelerini Asya Ülkeleri başta olmak üzere diğer ülke vatandaşlarıyla“geçici iş sözleşmeleri”yaparak, yabancı işgücüne bağlı bir emek piyasasının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Körfez ülkelerindeki yabancı nüfus, toplam körfez nüfusunun yaklaşık olarak yarısını oluşturmaktadır. Körfez ülkelerinde yerli nüfusun çalışma hayatına katılım oranları düşük olmakla birlikte, toplam iş gücünün çoğunluğu yabancılardır. Bu durum Körfez yönetimlerini, göç hareketlerini düzenlemeye ve istihdam edilen işgücünün millileştirmesine yönelik politikalar oluşturmaya sevk etmektedir. Bununla birlikte uluslararası emek göçü açısından önemli bir yere sahip olan Körfez bölgesi, göçmen işçilerin çalışma hayatında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle, uluslararası kamuoyu tarafından sıklıkla eleştirilmektedir. Körfez bölgesinin uluslararası göç açsından genel değerlendirmesinin yapılacağı ve Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yabancı işgücü varlığının detaylı olarak analiz edileceği çalışmada, Körfez bölgesinin stratejik konumuna da dikkat çekilerek Körfez ülkelerinin çevresindeki ülkelere göre jeo-stratejik önemi de tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The Gulf Cooperation Council countries increased their national income in Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Bahrain, Oman and Kuwait depending on oil revenues, especially after the 1973 Oil Crisis. The increasing national income of the countries necessitates the existence of foreign labor force due to the inability of the domestic labor force to meet the demand for labor while making the countries to invest in various fields and the necessity of the foreign labor force by making the“temporary work contracts”with the Gulf countries, . The foreign population in the Gulf countries constitutes approximately half of the total Gulf population. In the Gulf countries, the proportion of indigenous population participation in the working life is low, but the majority of the total workforce is foreign. This situation prompts the Gulf governments to formulate policies to regulate migration movements and to nationalize the employed labor force. Nevertheless, the Gulf region, which has an important place in terms of international labor migration, is often criticized by the international public for the dilemmas experienced by migrant workers in their working lives. The geo-strategic importance of the Gulf region will also be discussed in terms of international migration from the point of view of the international migration and the detailed analysis of the foreign labor force presence in Qatar, Saudi Arabia and UAE, drawing attention to the strategic position of the Gulf region.