Ortaokul görsel sanatlar eğitimi öğretmenlerinin görsel sanatlar dersinin atölye'de işlenmesi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
Investigations on the opinions of the visual arts workshop of educational teachers of the secondary school of visual arts
  1. Tez No: 469587
  2. Yazar: SELVA KENAVLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMRAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: görsel sanatlar, görsel sanatlar öğretmenleri, atölye, sanat atölyesi, visual arts, visual arts teachers, workshop, art workshop
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada ortaokul görsel sanatlar eğitimi öğretmenlerinin görsel sanatlar dersinin atölyede işlenmesi ile ilgili görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Nitel araştırma modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada ''ortaokul görsel sanatlar eğitimi öğretmenlerinin görsel sanatlar dersinin atölyede işlenmesi ile ilgili görüşleri nelerdir?'' sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki devlet ortaokullarında görev yapan 13 görsel sanatlar öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin görüşlerini almak amacıyla görüşme formu ve araştırmacı tarafından hazırlanan atölye taslağı kullanılmıştır. Araştırmanın genel amacı çerçevesinde toplanan verilerin betimsel analizi yapılmıştır. Analiz sonucuna göre, ortaokullarda yeterli sanat atölyesi bulunmamaktadır, bulunan atölyelerde de fiziki şartları yetersizdir. Atölye bulunmayan okullarda öğrencilerin öğrenmeleri kötü etkilenmektedir, dersten almaları gereken verimi alamazlar ve gerekli kazanımları elde edemezler. Genel olarak tüm öğretmen görüşleri atölyelerin okulun bol ışık alan, ve okulun saygın bir yerinde olması yönünde, öğretmenlerin atölye temizliğinden ve araç-gereç de kimin sorumlu olacağı konusunda ki fikri ise öğrencilerin sorumlu olması yönündedir böylece öğrenciler sorumluluk duygusunu da kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find the middle school's art teacher's views about in terms of art study performing at workshop. In the study formed as qualitative model answer of the question of ''What aret think about they middle school's art teacher's'' views about art study performing at workshop''? was searched for. He participants of the study, including 13 art teachers who are work at public middle school in istanbul at Beşiktaş. İn education of year by 2016-2017. In study used to understand middle school's art teacher's views, a contact form and a workshop draft which is prepeared by researchear. İn the frame work of the main purpose of study, performed descriptive analysis of datas. According to result of the analysis, there isn't art workshop at middle schools and there isn!t efficient physcial cituation which avaliable at schools. Learning of students is direly affected because of there isn't workshop at schools. They can't get which need to take of output and they can't receive the necessary gains. In generally all the teachers views, wants to be a workshop where plenty of light and prestigious a place and they wants to responsible from common cleaning for the students, so they will earn sense of accountability.