Güncellenen görsel sanatlar dersi öğretim programının değerler eğitimine ilişkin kavramları öğretmedeki etkisi üzerine öğretmen görüşleri
Teachers' views on the effect of the updated visual arts curriculum in teaching the concepts of value education
  1. Tez No: 619278
  2. Yazar: NEZİM TAYMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Dersi, Değerler Eğitimi, Öğretim Programı, Değer Kavramı, Eğitim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı, güncellenen görsel sanatlar dersi öğretim programının, değerler eğitimine ilişkin kavramları öğretmedeki etkisini öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Bu amaca bağlı olarak bu kavramların sınıf ve atölye ortamında uygulanabilirliğini, nasıl uygulandığını, bu konuda yaşanan aksaklıkları ve çözüm önerilerini ortaya koymak da hedeflenmiştir. Günümüzde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda değerler eğitimine ilişkin kavramların öğrencilere kazandırılması ile ilgili çeşitli yöntem ve etkinlikler denenmektedir. Ancak hiçbir ders ve disiplinden bağımsız düşünülemeyecek olan“değer kavramları”nın, bütün derslerde öğretilen bir yapıya kavuşturulması gerektiği anlaşılmıştır. Bu derslerden biri de görsel sanatlar dersidir. Araştırma, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izin alınarak, 2018 yılında yapılmıştır. Araştırmada, Batman ilinde bulunan ortaokul ve liselerde görev yapan görsel sanatlar öğretmelerinin, nitel görüşme formu ile görüşleri alınmış ve bu görüşme formları değerlendirilmiştir. Bu görüşme formları, içerik analizine göre incelenmiş ve toplanan veriler nicel verilere dönüştürülmüştür. Bu veriler boyutlandırılmış ve her bir boyut kendi içinde yorumlanmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler doğrultusunda, DEİK'in, görsel sanatlar dersi kazanımlarıyla bütünleştirilerek verilmesi hatta değerler eğitimi kavramlarının temel alınarak kazanımların oluşturulması ve mümkünse bir öğretmen kılavuz kitabı şeklinde de hazırlanması gerektiği değerlendirmelerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of updated visual arts course curriculum on teaching the concepts related to values education according to teachers' views. Depending on this purpose, it is aimed to explain the applicability of these concepts in class and workshop environment, how they are applied, the problems experienced in this subject and the solution suggestions. Nowadays, various methods and activities are being tried in order to provide the students with the concepts related to values education in the schools affiliated to the Ministry of National Education. However, it has been understood that value concepts, which cannot be considered independent of any subject or discipline, should be provided with a structure taught in each course. One of these courses is the Visual Arts Lesson. The study was carried out in 2018 with the permission of the National Education Directorate of Batman province. In the study, the opinions of the Visual Arts Teachers working in the secondary and high schools in Batman province were taken by qualitative interview form and these interview forms were evaluated. These interview forms were analyzed according to content analysis and the collected data were converted into quantitative data. These data are sized and interpreted in each dimension. According to the data obtained from the interview forms, it was found that D.E.İ.K. should be integrated with the acquisitions of the visual arts course, and even if it is based on the values education concepts, the gains should be created and if possible, prepared as a teacher's guidebook. Keywrds: Visual Arts Course, Values Education, Curriculum, Value Concept, Education