Devlet liselerinde görev yapan öğretmenlerin öz yeterlilik inançları ile değişime direnme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers' self-efficacy beliefs and change resistance behaviors in state high schools
- Tez No: 469589
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lise öğretmenleri, Değişime direnme, Öz yeterlilik inancı, High school teachers, Change resistance, Self - sufficiency belief
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, devlet liselerinde görev yapan öğretmenlerin öz yeterlilik inançları ile değişime direnme davranışları arasında ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Nicel tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın evreni, 2014 yılında İstanbul ili Anadolu yakasındaki Tuzla ve Pendik ilçelerinde bulunan okulların fiziki altyapı, donanım, öğrenci profilleri bulundukları sosyal çevrenin gelişmişliği dikkate alınarak seçilmiş devlet liselerinde görevli öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırmada rasgele örneklem seçimi metotu ile 451 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmacı anketleri araştırmaya katılan öğretmenlerin okullarına giderek uygulamıştır. Teorik kısımda literatür tarama metodu kullanılmış olup, araştırmanın uygulama kısmında ise veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bu araştırma için gerekli verilerin toplanması amacıyla üç ölçme aracı kullanılmıştır. Bunlar (1) Kişisel Bilgiler (2) Değişime Direnme Ölçeği ve (3) Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği'dir. Araştırmada kullanılan ölçekler; kişisel bilgi formu, Oreg (2006) tarafından geliştirilen Güçlü, Özer, Kurt ve Kandemir (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Değişime Direnme Ölçeği ve Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilen Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği'dir. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizler ve verilerin çözümlenmesi için SPSS 15.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. SPSS 15.0 istatistik paket programında aritmetik ortalama, T-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), kolmogorov-simirnov, kruskal wallis-h, mann whitney u, lsd, tamhane's T2, pearson korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda değişime direnç davranışlarının öz yeterlilik alt boyutlarının birbiri ile olumsuz yönde ve zayıf bir ilişkide bulunduğu görülmüştür. Öğretmenlerin değişime direnme davranışı göstermelerinde öz yeterlilik inançları zayıf bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the relationship between the self-efficacy beliefs of teachers working in state high schools and their behavior of change resistance. The universe of the research that is organized in accordance with the quantitative screening model is composed of the teachers working in the state high schools selected by taking into account the development of the social infrastructure of the physical infrastructure, equipment and student profiles of the schools located in the provinces of Tuzla and Pendik (in Anatolia side of Istanbul) in 2014. In the study, 451 teachers were reached by random sample selection method. Researcher surveys have been increasingly implemented in schools of teachers participating in the research. Literature survey method was used in the theoretical part and survey method was used as data collection tool in the application part of the research. Three measuring instruments were used to collect the data required for this study. These are (1) Personal Information (2) Variable Resistance Scale and (3) Teacher Self-Efficacy Scale. Scales used in the research; Personal information form was developed by Oleg (2006), Mutual Resistance Scale adapted to Turkish by Özer, Kurt and Kandemir (2010), and Teacher Essence adapted by Türkei by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) developed by Tschannen-Moran and Hoy Proficiency Scale. SPSS 15.0 statistical package program was used to analyze the data and analyzes made about the data obtained from the research. Arithmetic mean, T-test, one way analysis of variance (ANOVA), Kolmogorov-simirnov, kruskal wallis-h, mann whitney u, lsd, tashane's T2, Pearson correlation and regression analyzes were performed in SPSS 15.0 statistical package program. As a result of the research, it was seen that the self-efficacy sub-dimensions of the change-resilience behaviors were found to be negatively and weakly related to each other. Self-efficacy beliefs have a weak influence when teachers exhibit change-resistance behaviors.