Türkiye Cumhuriyeti Devletinin özel yetenekliler eğitim politikasının BİLSEM müdürleri ve ilgili öğretim üyelerinin bakış açılarıyla değerlendirilmesi
Evaluation of the gifted education policy applied in Turkey in terms of BİLSEM managers and faculty members perspectives
  1. Tez No: 469593
  2. Yazar: ŞEVKET BAŞER KEMAHLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekliler, BİLSEM, Özel Yetenekliler Eğitim Politikası, Special Abilities, BİLSEM, Special Talent Education Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bir ülkenin aydınlık geleceği için belki de en önemli etken kaynak insan kaynağıdır. Bu insan kaynağının doğru değerlendirilmesi için doğru eğitilmesi çok önemlidir. Özel yetenekli bireyler ise bu insan kaynağının en önemli bileşenini oluşturur diye düşünürsek yanlış olmayacaktır. İşbu sebeple de özel yetenekli bireylerin yetenekleri doğrultusunda eğitilmesi ve desteklenmesi hayati önem arz etmektedir. Bu yüzdendir ki özel yetenekli bireyler gelişmiş ülkelerde gerçekten çok önem verilen bir grup olarak ele alınmakta ve eğitimleri için çok önemli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu gün Türkiye'de özel yetenekliler eğitimi denilince akla ilk gelen kurum olan BİLSEM'ler özel yetenekli bireylerin özellikleri doğrultusunda tanılandıkları ve yine bu doğrultuda eğitim aldıkları okul dışı eğitim kurumları olarak varlıklarını sürdürebilmiştir. Özellikle son 3 yılda ciddi manada sayıları ve işlerliği artan BİLSEM'lerde yapılacak olan düzenlemelerin ve yönelimlerin doğru olması Türkiye'nin geleceği olan bu çocukların gelişimleri için hayati önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı özel yetenekliler eğitiminde BİLSEM'ler ile yapılacak çalışmalarda BİLSEM'leri en iyi tanıyan BİLSEM müdürleri ve özel yetenekliler eğitimi alanında çalışmaları mevcut olan öğretim üyelerinin görüşlerine başvurulmuştur. Çünkü özel yetenekliler ile çalışmış ve onları tanımış olan bu eğitimciler ülkemiz için ideal olan eğitsel uygulamaları en iyi tespit edebilecek grup olarak düşünülmüştür. Bu eğitimcilerin belirttiği görüşler doğrultusunda özel yetenekliler eğitimi için en ideal eğitsel uyarlamalara yönelik tespitler ve tavsiyeler yapılmaya çalışılmıştır. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve onu BİLSEM müdürü, onu öğretim üyesi olmak üzere toplam yirmi katılımcının görüşüne başvurulmuştur. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiş olup, görüşmecilerin ayrıntılı olarak veri aktarımını sağlamak amacıyla rahat ve zaman kısıtlamasının olmayacağı zamanlamaya önem gösterilmiştir. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda yapılan çalışmamız değerlendirilecek olursa, gerek BİLSEM'lerde gerekse de özel yeteneklilere eğitim veren diğer kurumlarda yapılması gereken bir çok düzenleme olduğu göze çarpmıştır. Ancak tüm bunlara rağmen BİLSEM'lerin son 3 yıllık gelişimin umut verici yönde olduğu araştırmaya katılan katılımcıların görüşleri ve mevcut verilerek yola çıkarak anlaşılmıştır. Bu araştırmada, belli bir olay ya da olgunun derinlemesine açıklanması ve analiz edilmesini amaçlayan nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli uygulanmıştır. Araştırmada amaçlı örneklem çeşitlerinden biri olan ölçüt örneklem kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak BİLSEM müdürleri ve Özel yetenekliler eğitimi alanında çalışmaları olan öğretim üyeleri seçilmiş, görüşleri alınırken yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler belirlenen kodlar ve temalar doğrultusunda analiz edilmiştir. Özel yetenekli çocuklara bir takım haklar ve ayrıcalıkların verilmesi, bu eğitim çalışmalarının müstakil kurumlarda örgün olarak gerçekleştirilmesi, özel yeteneklilerin gelişimleri için uluslararası çalışmalara katılması ve devlet tarafından desteklenmesi, BİLSEM'lerin üniversiteler ile olan ortak çalışmalarının artırılması, eğitim fakültelerinde tüm branşlarda özel yetenekliler eğitimine yönelik ders içeriklerinin programlara dahil edilmesi, özel eğitim bölümlerine alan mezunu öğretim üyelerinin alınması, devlet okullarında meslek içi eğitimler ile öğretmenlerin bu alanda eğitim alması araştırma sonucunda ortaya çıkan başlıca gereklilikler olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Perhaps the most important factor for the bright future of a country is the right person. It is very important that this human resource is correctly trained for correct evaluation. It will not be wrong if we think that special talented individuals constitute the most important component of this human resource. For this reason, it is vital that special talented individuals are trained and supported in line with their abilities. In this respect, special talented individuals are considered as a group that is really important in developed countries and very important regulations are being made for their training. These days, BİLSEM, the first institution that comes to mind when it comes to the education of special talents in Turkey, has been able to continue its existence as special educational institutions where special talented individuals are recognized in terms of their characteristics and in which they have been trained in this direction. Particularly in the last three years, the number of serious manners and the fact that the regulations and orientations to be done in the increasing BİLSEMs are correct are vital for the development of these children, the future of Turkey. BİLSEM managers who best know the BİLSEMs and the opinions of the faculty members who have been working in the field of special talent training have been consulted in the works to be done with BİLSEMs in the training of special talents for this purpose. Because those trainees who have worked with special talents and who have identified them are considered as the group that can best determine the educational practices that are ideal for our country. In line with the opinions expressed by these trainers, attempts have been made to identify and recommend the best educational adaptations for special talent training. A semi-structured interview technique was used in the interviews and a total of twenty participants, including the BİLSEM director, her faculty member, were consulted. The interviews were conducted face to face, and it was emphasized that the interviewers would be comfortable and timely to avoid time constraints in order to provide detailed data transfer. If our work done in line with the opinions of the participants is to be evaluated, there are a lot of things that need to be done in the BİLSEMs or other institutions that provide training to special talents. However, in spite of all this, the opinions of the participants who participated in the research that BILSEMs are in the most promising direction of the last 3 years development and understood by way of present. In this study, a state study model was applied to qualitative research methods aiming at in-depth explanations and analysis of a specific event or phenomenon. In the research, one of the purposeful sample varieties was used. As the working group, BİLSEM directors and faculty members who are working in the field of special talents training were selected and semi-structured interviewing technique was used when their opinions were taken. The obtained data were analyzed in terms of determined codes and themes. The granting of special rights and privileges to special talented children, the realization of these educational activities in the private institutions, the participation of international talents in the development of special talents and the support of the state, the increasing cooperation of BİLSEM with universities, the training of special talents in all branches of education faculties The inclusion of their content into programs, the recruitment of faculty members in special education departments, in-service training in public schools and the training of teachers in this area have emerged as the main requirements of the research result.