Güncel olayların sosyal bilgiler dersinde kullanımının öğrencilerin akademik başarı ve barış değer düzeylerinin gelişimine etkisi
The effect of usi̇ng current events i̇n soci̇al studi̇es on student's academi̇cal success and peace levels
- Tez No: 469625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KATILMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Barış, Güncel Olaylar, Value, Values Education, Peace, Current Events
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Değerler, toplumun ayakta kalmasını sağlayan en önemli öğelerdendir. Değerler, bir toplumda yaşayan bireylerin istenilen veya istenilmeyen, iyi ve kötü, güzel veya çirkin ne olduğunu belirlemeye yönelik olarak kullandıkları standartlardır. Bir toplumun geleceği, iyi yetişmiş karakter sahibi insanlara bağlıdır. İyi karaktere sahip insanların yetişmesi kendiliğinden olmamaktadır. Bir toplumda huzuru, barışı ve devamlılığı sağlayabilmede bireylere ortak değerlerin kazandırılması önem taşımaktadır. Bu çalışmada ilköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde Ülkeler Arası Köprüler ünitesinin güncel olaylar ile işlenerek akademik başarı ve barış değer düzeyine gelişimine etkisi ortaya konmuştur. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma modellerinden ön test- son test ve kontrol gruplu yarı deneysel model tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme, barış değer ölçeği, akademik başarı testi ve gözlemden yararlanılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 17.0 paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Barış değer ölçeği ve akademik başarı testi verileri, Bağımsız iki örnek T testi (Independent-Samples T-Test) kullanılarak çözümlenmiştir. Görüşme tekniği ile elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen veriler neticesinde deney grubunda anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın; - Öğrencilerin barış değer düzeyini arttırmasına katkı sağladığı - Öğrencilerin akademik başarı seviyelerini arttırdığı - Öğrencilerin güncel olayların kullanımını desteklediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Values are the most important factors that keeps the society alive. Values are the standarts that people use that people use to specify good or bad, desirable or undesirable. The future of a society depends an a well brought up individuals. But it isn't something random..In thıs study, the effects on the advance of peace value and academic success level are put forward by teaching“Ülkeler Arası Köprüler”unit of 7th grades Social Studies lesson. As a survey method, one of the quantitive survey methods, pre-test, post-test and semi-experimental model with a controlled group, is preferred. As a tool of data gathering, semi-constructed interview, peace value scale, academic success test and observation methods are used. The quantitive data are analysed by using SPSS 17.0 package program. The data of peace value scale and academic success test are analysed by using Independent-Samples T-Test. The data which are obtained through Interviewing technique . At the end of the research, as a result of these data, there is a meaningful difference in the experimental group and these results are obtained: The research results - Contribute to enhancing the level of the students' peace value. - Enhance the academic success level of the students. - Support the usage of up-to-date events by the students.